top of page

Folketmordet i Armenien


Det armeniska folkmordet var en massutrotning av den armeniska befolkningen som ägde rum i det osmanska riket under första världskriget. Folkmordet, som allmänt anses vara det första moderna folkmordet, resulterade i att uppskattningsvis 1,5 miljoner armenier dog mellan 1915 och 1923.


Rötterna till det armeniska folkmordet kan spåras tillbaka till slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, när det osmanska riket genomgick betydande politiska och sociala förändringar. När imperiet sjönk tog nationalistiska rörelser bland olika etniska och religiösa grupper fart, även bland den armeniska befolkningen. Som svar antog den osmanska regeringen en förtryckspolitik, som syftade till att undertrycka alla oliktänkande och behålla kontrollen över dess mångfaldiga befolkning.


Det armeniska folkmordet började 1915, när den osmanska regeringen beordrade arrestering och mord på hundratals armeniska intellektuella och samhällsledare. Under de följande åren utsattes den armeniska befolkningen för tvångsdeportationer, massakrer och dödsmarscher. Tusentals armenier mördades, medan andra dog av svält och sjukdomar. Folkmordet utfördes med medverkan från ottomanska tjänstemän, lokala tjänstemän och militära enheter.


Trots det armeniska folkmordets omfattning och brutalitet ignorerades det till stor del av det internationella samfundet vid den tiden. Folkmordet erkändes inte officiellt som sådant förrän många decennier senare, när en växande mängd historiska bevis och vittnesmål från överlevande ledde till att det erkändes av många länder och internationella organisationer.


Under de senaste åren har det armeniska folkmordet blivit föremål för förnyad uppmärksamhet och kontrovers, eftersom ett växande antal länder har flyttat för att officiellt erkänna det som sådant. Trots detta har den turkiska regeringen konsekvent förnekat att ett folkmord ägt rum, och fortsätter att hävda att armeniernas död under denna period var resultatet av inbördeskrig och oroligheter, snarare än en systematisk utrotningskampanj.


Källor:


Armeniska folkmordsmuseet-institutet. (n.d.). Det armeniska folkmordet. Hämtad 11 februari 2023 från https://genocide-museum.am/the-genocide.

Dadrian, V.N. (1999). Historien om det armeniska folkmordet: Etnisk konflikt från Balkan till Anatolien till Kaukasus. Berghahn böcker.

Balakian, P. (2004). The Burning Tigris: Det armeniska folkmordet och Amerikas svar. HarperCollins.

AGBU. (2021). Armeniskt folkmord. Hämtad 11 februari 2023 från https://www.agbu.org/resources/learn-about-the-armenian-genocide/

The Armenian Genocide: A Complete History, redigerad av Raymond Kévorkian och Paul B. Paboudjian (London & New York: I.B. Tauris, 2011).

4 visningar
bottom of page