top of page

Erdogan - Turkiets diktator?

Recep Tayyip Erdogan är en turkisk politiker som har varit Turkiets president sedan 2014. Dessförinnan var han Turkiets premiärminister från 2003 till 2014. Han är grundaren av Rättvise- och utvecklingspartiet (AK-partiet) , som har dominerat turkisk politik under de senaste två decennierna.


Erdogan föddes i Istanbul 1954 och växte upp i ett arbetarkvarter. Han arbetade som semi-professionell fotbollsspelare i sin ungdom innan han engagerade sig i politik och så småningom steg till toppen av AK-partiet. Han blev borgmästare i Istanbul 1994 och tjänstgjorde i den positionen fram till 1998, då han arresterades och fängslades för att ha läst en dikt offentligt som sågs som islamistisk och antisekulär. Efter att ha avtjänat fyra månaders fängelse valdes han 1999 till borgmästare i Istanbul igen.


2002 vann AK-partiet en jordskredsseger i de allmänna valen och Erdogan blev Turkiets premiärminister. Under sin tjänstgöringstid genomförde han en rad ekonomiska och politiska reformer som förvandlade Turkiet till ett mer demokratiskt och ekonomiskt välmående land. Han ökade också Turkiets internationella profil, stärkte dess band med EU och USA samtidigt som han knöt närmare band med den muslimska världen.


Men trots dessa prestationer har Erdogan mött kritik för sin alltmer auktoritära styrning. Han har anklagats för att förtrycka media, begränsa yttrandefriheten och slå ner oppositionens röster. Han har också kritiserats för sin hantering av den syriska flyktingkrisen och för sina militära operationer i Syrien och norra Irak.


De senaste åren har Erdogan mött ett växande motstånd inifrån Turkiet och från det internationella samfundet. Kritiker har anklagat honom för att befästa makten och undergräva rättsstatsprincipen, och många har uttryckt oro över urholkningen av demokratin i Turkiet. Trots detta är han dock fortfarande en populär och inflytelserik person i Turkiet och fortsätter att forma landets politiska landskap.


Källor:


"Recep Tayyip Erdogan." Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., https://www.britannica.com/biography/Recep-Tayyip-Erdogan.

"Erdoğan, Recep Tayyip." World Political Leaders, redigerad av Julie L. Hotchkiss och Thomas W. Walker, vol. 2, Gale, 2004, s. 182-185. Gale Virtual Reference Library, https://link.gale.com/apps/doc/CX3442600179/GVRL?u=wikipedia&sid=GVRL&xid=eaf93f1d.

"Recep Tayyip Erdogan: Uppkomsten av Turkiets auktoritära president." BBC News, BBC, 17 juli 2018, https://www.bbc.com/news/world-europe-40831651.

"Turkiets president Recep Tayyip Erdogan." Al Jazeera, Al Jazeera Media Network, https://www.aljazeera.com/news/2022/7/15/turkeys-president-recep-tayyip-erdogan.

Comments


bottom of page