top of page

Donald Trump


Donald J. Trump är en tidigare president i USA som tjänstgjorde från 20 januari 2017 till 20 januari 2021. Han föddes den 14 juni 1946 i Queens, New York City. Före hans presidentskap var han affärsman och tv-personlighet, mest känd för sitt fastighetsimperium och sin reality-tv-show "The Apprentice".


Som president drev Trump en kontroversiell och ofta splittrad agenda, som kännetecknades av hans "America First"-slogan och hans oortodoxa inställning till diplomati och styrning. Han intog en hård hållning till immigration, beordrade byggandet av en mur längs gränsen mellan USA och Mexiko och införde tullar på Kina och andra länder i ett försök att minska handelsunderskottet.


Trumps presidentskap präglades också av ett antal skandaler, inklusive den pågående utredningen av möjlig samverkan mellan hans kampanj 2016 och Ryssland, och hans riksrätt av representanthuset 2019 för maktmissbruk och obstruktion av kongressen. Trots dessa kontroverser förblir Trump en populär figur bland sina anhängare, som beundrar hans oförlåtande stil och hans ansträngningar att störa det politiska etablissemanget.


En av de mest anmärkningsvärda händelserna under Trumps presidentskap var covid-19-pandemin, som han först tonade ner innan han utropade en nationell nödsituation i mars 2020. Hans svar på pandemin kritiserades av många för att vara långsam och inkonsekvent och för att prioritera ekonomin framför folkhälsan.


En annan viktig händelse under Trumps presidentskap var upploppen i Capitol Hill den 6 januari 2021, när Trumps anhängare stormade den amerikanska Capitolium i ett försök att kullkasta resultatet av valet 2020. Denna händelse resulterade i fem dödsfall och utbrett fördömande, och ledde till Trumps andra riksrätt av representanthuset, vilket gjorde honom till den första amerikanska presidenten att åtalas två gånger.


Sammanfattningsvis är Donald J. Trump fortfarande en polariserande figur i amerikansk politik, med ett arv som fortfarande formas av pågående händelser. Han kommer sannolikt att fortsätta att spela en roll i amerikansk politisk diskurs, eftersom hans anhängare och belackare fortsätter att debattera hans handlingar och politik.


Källor:


"Donald J. Trump." Biography.com, A&E Networks Television, www.biography.com/politician/donald-trump.

"Donald Trump." History, A&E Television Networks, www.history.com/topics/us-presidents/donald-trump.

"Donald Trumps presidentskap." BBC News, BBC, www.bbc.com/news/world-us-canada-45116866.

Comments


bottom of page