top of page

De amerikanska koncentrationslägren för japaner under andra världskriget


De amerikanska lägren för japaner under andra världskriget var ett mörkt kapitel i amerikansk historia. Under kriget tvångsförde den amerikanska regeringen över 120 000 japanska amerikaner, varav två tredjedelar var amerikanska medborgare, från sina hem på västkusten och internerade dem i 10 omplaceringscentra. Den japanska amerikanska interneringen motiverades av rädsla och rasism, snarare än några bevis på lojalitet mot Japan bland japanska amerikaner.


Den 19 februari 1942 undertecknade president Franklin D. Roosevelt Executive Order 9066, som bemyndigade krigsministern att föreskriva militära områden från vilka "någon eller alla personer kan uteslutas". Denna order användes för att motivera det påtvingade avlägsnandet och interneringen av japanska amerikaner. Regeringen hävdade att interneringen var nödvändig för nationell säkerhet, men detta argument har sedan dess misskrediterats. Interneringen var ett resultat av en antijapansk känsla, som hade underblåsts av attacken mot Pearl Harbor och den rasistiska tron ​​att alla japanska amerikaner var potentiella spioner för Japan.


Förhållandena i interneringslägren var extremt hårda. De internerade inhystes i trånga, primitiva baracker och utsattes för strikta regler och föreskrifter. De tvingades lämna sina hem, företag och ägodelar bakom sig och fick bara en kort tid på sig att förbereda sig för flytten till lägren. Utöver de dåliga levnadsvillkoren mötte de internerade utbredd diskriminering och fördomar.


Trots de svåra förhållandena visade japanska amerikaner anmärkningsvärd motståndskraft och mod inför motgångar. Många interner bildade sammansvetsade gemenskaper inom lägren och etablerade skolor, kyrkor och kulturorganisationer. De arbetade också för att stödja krigsinsatsen, med tusentals frivilliga för att tjäna i de väpnade styrkorna.


Interneringen av japanska amerikaner upphävdes slutligen 1988, när president Ronald Reagan undertecknade Civil Liberties Act. Lagen bad formellt om ursäkt för interneringen och gav skadestånd till överlevande internerade. Idag tjänar historien om den japanska amerikanska interneringen som en påminnelse om farorna med fördomar och vikten av att skydda alla amerikaners medborgerliga rättigheter.


Källor:


"Japanamerikansk internering under andra världskriget." American Battlefield Trust.

"Japanamerikansk internering." U.S. Holocaust Memorial Museum.

"The Japanese American Internment: A Tragedy of War." National Park Service.

"Japanamerikansk internering." National WWII Museum.

77 visningar
bottom of page