top of page

Bolsjevikerna - Vilka var dem?


Bolsjevikerna var ett politiskt parti som spelade en nyckelroll i oktoberrevolutionen 1917, som resulterade i störtandet av den provisoriska regeringen i Ryssland och upprättandet av den första kommunistiska regeringen i världen. Bolsjevikerna, med Vladimir Lenin i spetsen, hade som mål att sprida kommunismens principer och skapa ett klasslöst samhälle i och utanför Ryssland.


Bolsjevikerna grundades 1903 som det ryska socialdemokratiska arbetarpartiet (RSDLP). Till en början var partiet uppdelat i två fraktioner: bolsjevikerna, som förespråkade en mer militant inställning till revolutionen, och mensjevikerna, som förespråkade en mer gradvis och demokratisk väg till förändring. Men efter första världskrigets utbrott blev RSDLP alltmer splittrat, där bolsjevikerna intog en mer militant hållning och mensjevikerna stödde krigsansträngningen.


1917 störtade februarirevolutionen tsar Nicholas II, vilket ledde till upprättandet av en provisorisk regering. Denna regering kunde dock inte lösa de akuta problemen som Ryssland står inför, inklusive ekonomisk kollaps, utbredd fattigdom och utbredd livsmedelsbrist. Bolsjevikerna, under ledning av Lenin, såg detta som en möjlighet att ta makten och upprätta en kommunistisk regering. Den 25 oktober 1917 inledde bolsjevikerna oktoberrevolutionen, störtade den provisoriska regeringen och upprättade Sovjetunionen.


De första åren av Sovjetunionen präglades av ansträngningar att bygga ett nytt socialistiskt samhälle. Bolsjevikerna nationaliserade mark, fabriker och banker och omfördelade rikedomar till arbetarklassen. De etablerade också Röda armén för att försvara den nya regeringen och genomförde politik som syftade till att förbättra livet för arbetare och bönder.


Emellertid stod den bolsjevikiska regeringen inför många utmaningar under sina första år, inklusive motstånd från andra politiska partier, utländsk intervention och ekonomiska svårigheter. Bolsjevikregeringen svarade på dessa utmaningar genom att undertrycka politisk opposition och genomföra politik som krigskommunism, som syftade till att mobilisera resurser för krigsinsatsen men resulterade i omfattande livsmedelsbrist och ekonomiska svårigheter.


Trots dessa utmaningar kunde bolsjevikerna behålla sitt grepp om makten och etablera Sovjetunionen som en stor världsmakt. Bolsjevikregeringen genomförde flera stora reformer på 1920- och 1930-talen, inklusive den nya ekonomiska politiken (NEP), som syftade till att införa delar av en marknadsekonomi och återställa en del privat företagande, och den första femårsplanen, som syftade till att snabbt industrialisera landet och modernisera dess ekonomi.


Sammanfattningsvis var bolsjevikerna ett politiskt parti som spelade en nyckelroll i oktoberrevolutionen 1917, som resulterade i upprättandet av den första kommunistiska regeringen i världen. Trots många utmaningar under sina första år kunde den bolsjevikiska regeringen behålla sitt grepp om makten och etablera Sovjetunionen som en stor världsmakt.


Källor:


Service, R. (2000). En historia av 1900-talets Ryssland. Harvard University Press.

Figes, O. (1996). En folkets tragedi: Ryska revolutionen 1891-1924. Pingvin.

Brown, A. (2003). Kommunismens uppgång och fall. Basingstoke, Hampshire: Macmillan.

Lewin, M. (1987). Det sovjetiska århundradet. London: Verso.


38 visningar
bottom of page