top of page

Billy the kid

Billy the Kid, även känd som William H. Bonney, var en legendarisk figur i den amerikanska gamla västern. Han var en fredlös och revolverman som blev känd i slutet av 1800-talet för sin inblandning i en rad brott och skjutningar.


Tidigt liv och brottslig början


Billy the Kid föddes i New York City 1859. Han flyttade till New Mexico som barn och växte upp i fattigdom. Han vände sig till ett liv i brott i ung ålder och blev en prasslare och hästtjuv. Han arresterades så småningom och dömdes till döden för mordet på en sheriff, men han lyckades fly från fängelset och blev en flykting.


Outlaw och Gunfighter


Efter att ha rymt från fängelset blev Billy the Kid en ökänd fredlös och revolverman. Han var inblandad i ett antal skjutningar och rån, ofta med andra medlemmar i hans gäng, som inkluderade andra fredlösa som Dave Rudabaugh och Tom O'Folliard. Han var också känd för sina skarpskjutningsfärdigheter, som han finslipade genom år av träning och användning i stridssituationer.


En av Billy the Kids mest kända incidenter inträffade 1878, när han och hans gäng förföljdes av en posse ledd av sheriff Pat Garrett. I en skjutning dödade Billy the Kid två ställföreträdare och flydde. Händelsen gjorde honom till en efterlyst man och en legend på sin egen tid.'


Död och arv


År 1881 fångades Billy the Kid slutligen av sheriff Pat Garrett, som spårade honom till en avlägsen stuga i Fort Sumner, New Mexico. Garrett sköt och dödade Billy the Kid, vilket avslutade hans regeringstid som fredlös och revolverman. Billy the Kids legend levde dock vidare efter hans död, delvis tack vare sensationella tidningsberättelser och kronoböcker som porträtterade honom som en Robin Hood-liknande figur.


Idag är Billy the Kid fortfarande en bestående symbol för det gamla västern och ett populärt ämne för böcker, filmer och andra former av media. Hans berättelse har varit föremål för otaliga böcker, biografier och historiska berättelser, av vilka många har försökt skilja fakta från fiktion och utforska mannen bakom myten.


Källor:


Burns, W. J. (1996). Billy the Kid: A Short and Violent Life. University of Nebraska Press.

DeMattos, J.A. (1985). The Notorious Billy the Kid: En komplett samling av fakta och fiktiva redogörelser för liv, tider och arv efter fredlösen William H. Bonney. Paladin Press.

Utley, R. M. (2012). Billy the Kid: A Short and Bloody Life. University of Oklahoma Press.

61 visningar

Comments


bottom of page