top of page

Bill Gates - Skapare av Microsoft


Bill Gates är en av de mest välkända och inflytelserika personerna i världen av teknologi och filantropi. Född den 28 oktober 1955 i Seattle, Washington, grundade Gates Microsoft Corporation 1975 tillsammans med barndomsvännen Paul Allen, och fortsatte att bli en av de rikaste och mäktigaste männen i världen.


Gates var intresserad av datorer från en tidig ålder och började programmera vid 13 års ålder. Efter att ha avslutat sina studier vid Lakeside School skrev han in sig vid Harvard University 1973 för att studera datavetenskap, men hoppade av två år senare för att starta Microsoft med Allen . Företaget var från början fokuserat på att utveckla datormjukvara, men växte så småningom till att bli det största mjukvaruföretaget för persondatorer i världen.


Under hela sin karriär på Microsoft spelade Gates en nyckelroll i att forma persondatorbranschen. Han utvecklade operativsystemet Windows, som blev det mest använda operativsystemet i världen, och han var avgörande för att ta in persondatorn i hem och på arbetsplatser för miljontals människor runt om i världen.


År 2000 avgick Gates som VD för Microsoft för att fokusera på sitt filantropiska arbete. Han och hans fru, Melinda Gates, etablerade Bill and Melinda Gates Foundation, som har blivit en av de största och mest inflytelserika filantropiska organisationerna i världen. Stiftelsen arbetar för att förbättra den globala hälsan, minska fattigdomen och öka tillgången till utbildning och teknik.


Ett av Gates Foundations stora initiativ har varit dess arbete med att bekämpa sjukdomar som malaria och tuberkulos, som drabbar människor i utvecklingsländer oproportionerligt mycket. Stiftelsen har också varit en stor anhängare av forskning och utveckling för nya vacciner, och har hjälpt till att ge tillgång till vacciner för behövande människor runt om i världen. Utöver sitt filantropiska arbete har Gates också varit en högljudd förespråkare för innovation och teknik och har skrivit flera böcker om dessa ämnen. Han har uppmuntrat regeringar och organisationer runt om i världen att investera i forskning och utveckling, och har efterlyst ökad tillgång till teknik för människor i utvecklingsländer.


Kritik mot Bill Gates:


Köpt upp mindre konkurrenter

Känd för att använda s.k. fult spel

Använder slavfabriker och barnarbetare, främst i Kina.

•Han är idag den största landägaren i USA - Varför?

Samarbete med Monsanto - Ett av världens mest ondskefulla företag ( Försöker han att ta kontroll över världens matvaruproduktion ? )

•Han har ett stort samarbete med Rockfellerfamiljen, varför?

•Han har haft samröre med Jeffrey Epstein - En av världens kändaste pedofiler osv.


Källor:


Bill och Melinda Gates Foundation, "About the Foundation" (https://www.gatesfoundation.org/about)

Gates, B. (1999). Business @ tankehastigheten. New York: Warner Books.

Gates, B. (2011). Hur man undviker en klimatkatastrof. New York: Knopf Doubleday Publishing Group.
62 visningar

Comments


bottom of page