top of page

Bashar al-Assad - Syriens diktator

Bashar al-Assad är en mycket kontroversiell person, som har varit Syriens president sedan 2000. Han övertog presidentposten efter sin far, Hafez al-Assads död, som hade styrt landet i 30 år. Under Bashar al-Assads ledning har Syrien genomgått betydande politiska och sociala förändringar, inklusive en rad reformer som syftar till att modernisera landets ekonomi och politiska system. Dessa reformer har dock hamnat i skuggan av det brutala inbördeskrig som har härjat i landet sedan 2011.


Bashar al-Assad föddes 1965 i Damaskus, Syrien. Han studerade oftalmologi i London innan han återvände till Syrien 1994 för att utöva medicin. Efter faderns död 2000 valdes han till Syriens president med 97 % av rösterna. Under sina första år i ämbetet genomförde han en rad reformer som syftade till att modernisera landets ekonomi och politiska system. Dessa inkluderade åtgärder för att minska statlig inblandning i ekonomin och för att locka till sig utländska investeringar.


Men 2011 svepte den arabiska vårens uppror över Mellanöstern, och Syrien var inte immun. Protester som krävde politiska och ekonomiska reformer eskalerade snabbt till ett fullständigt inbördeskrig, med oppositionsgrupper som kämpade mot regeringen för kontroll över landet. Trots internationella påtryckningar, inklusive ekonomiska sanktioner och uppmaningar till honom att avgå, har al-Assad vägrat att ge upp makten.


Konflikten har präglats av omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna, inklusive användning av kemiska vapen mot civila, omfattande urskillningslösa bombningar av civila områden och omfattande rapporter om tortyr och utomrättsliga mord av både regeringsstyrkor och oppositionsgrupper. Konflikten har också orsakat en massiv humanitär kris, med miljontals människor på flykt från sina hem och många lider av fattigdom, hunger och sjukdomar.


Al-Assads regering har fått stöd från en rad länder, däribland Ryssland och Iran. Detta stöd har varit avgörande för att regeringen ska kunna fortsätta sina militära operationer mot oppositionen, trots internationella sanktioner och uppmaningar om vapenvila.


Sammanfattningsvis är Bashar al-Assad en mycket kontroversiell person som har varit Syriens president sedan 2000. Trots initiala löften om reformer har hans ledarskap definierats av det brutala inbördeskrig som har härjat landet sedan 2011. Konflikten har orsakat utbredda kränkningar av de mänskliga rättigheterna och en massiv humanitär kris, och trots internationella påtryckningar har al-Assad vägrat att ge upp makten.


Källor:


"Bashar al-Assad." Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., www.britannica.com/biography/Bashar-al-Assad.

"Det syriska inbördeskriget." Council on Foreign Relations, Council on Foreign Relations, www.cfr.org/backgrounder/syrian-civil-war.

"Syrien-profil - tidslinje." BBC News, BBC, 3 februari 2018, www.bbc.com/news/world-middle-east-14703995.

"Bashar al-Assad: Mannen i hjärtat av Syrienkonflikten." Al Jazeera, 3 oktober 2019, www.aljazeera.com/news/2019/10/bashar-al-assad-man-heart-syrian-conflict-191003070531953.html.Kommentare


bottom of page