top of page

Rysslands tidiga historia

I den här artikeln så kommer jag att fokusera på Rysslands tidiga historia, dvs. ungefär från då Ryssland grundas på 800-talet till Peter den Store på 1700-talet. Så vill du veta mer om Rurik, Ivan den förskräcklige och hur Ryssland blev till, då har du kommit rätt!Grunden till Ryssland läggs

Grunden till det som senare skulle bli Ryssland, lades redan i början av 800-talet. Ryssland var faktiskt ifrån början tre olika länder (Novgorod, Kiev och Moskva). Novgorod som var äldst av dessa, grundades troligen av svenska vikingar. Rurik som var en mäktig vikingahövding, anses av många historiker var Rysslands fader, dvs. den som lade grunden till det som senare kommer att kallas för Ryssland. Om Rurik faktiskt har existerat eller inte, kan vi inte säga med säkerhet, eftersom det finns så få kvarlämningar från den tiden. De flesta historiker tror dock att han har existerat.


Kamp både mot yttre fiender och inre

Mongolerna erövrade många ryska områden (bl.a. Moskva) runt mitten av 1200-talet. Dessa områden blev då skyldiga att betala skatt till mongolerna. Även områden som Novgorod blev tvugna att betala skatt till mongolerna, för att de inte skulle bli erövrade. Moskoviterna som var mongolernas hantlangare, var de som i huvudsak tog upp tribut av de andra slaviska kungarikena som de sedan skickade vidare till mongolerna. Mongolerna hjälpte sedan moskoviterna med att erövra andra slaviska kungadömen. De ryska områden blev dock hela tiden starkare och de monogliska arméerna svagare. Så trots många tidiga militära förluster mot mongolerna, så blev man ändå allt starkare, både politiskt och militärt.

Runt slutet på 1400 talet så besegrade man mongolerna för sista gången, men vilket av dessa tre riken skulle styra och dominera över de andra?


Ivan III - Också kallad för Ivan den store var en man som tänkte se till att det var Moskva som skulle komma segrande ur striden. IVan den store erövrade därför Novgorod år. 1471 och införlivande det tillsammans med flera andra stora landområden. Det var också han som kallade italienska arkitekter till Moskva för att bygga upp den kända och berömda Kreml.

Fästningen Kreml var en viktig del i förklaring till Moskvas snabba framväxt. Med sina dubbla försvarsmurar och unika läge var den nästan ointaglig.


Kampen om vilket land som skulle styra slutade på 1500-talet, då Moskva även besegrade Kiev! Kejsardömet Ryssland grundades då för första gången officiellt med en tsar som högsta chef - Ivan VII (mer känd som Ivan den förskräcklige).


Ivan den förskräcklige - Rysslands första tsar

Ivan regerade sedan Ryssland mellan åren 1547 till 1584. Han sågs av många både som en stark ledare, men också som en tyrann. Under Ivans styre så mördade han en stor del av befolkningen, den del som han såg som hans fiender. Han hade bl.a. en styrka på 6000 mörkklädda riddare, som dödade alla potentiella fiender, framförallt inom den ryska adeln. Många av dessa var oskyldiga, men Ivan var en man som hellre tog det säkra före det osäkra om man säger så.


Enligt många historiker så torterade Ivans trupper tusentals potentiella fiender över hela Ryssland. Ivan själv var kristen och ville att varje ”fiende” skulle erkänna brottet, innan de skulle avrättas. Därför fick man ibland tortera människor i dagar, innan de till slut gav upp. Enligt många historiker så älskade Ivan att se på medans hans ”fiender” torterades. Ofta käkade han mat medans, skrattade och hejade på.


Ivan misshandlade också sin egen sons fru, för att han tyckt att hon borde haft mer kläder på sig. Hon var gravid och miste barnet. Sonen blev då galen och anklagade fadern. dvs Ivan. Ivan visade dock sonen ingen nåd, utan dödade sin son under ett bråk. Vissa historiker säger att detta var av misstag, andra säger att det var med vilja.


Allt gick dock inte helt åt helvete för Ivan. Ivan lyckades t.ex. besegra Khan riket som var Rysslands största närliggande rivaler och på så sätt utöka det ryska imperiet. Efter segern lät Ivan bygga den berömda Vasilij katedralen i Moskva. När Ivan senare dog så var det många i Ryssland som skulle sakna honom. Ja, han var hemsk och mördade en massa människor hit och dit, men under hans styre så hade landet ändå blivit någorlunda stabilt.


Efter Ivan tog hans mentalt funktionsvarierande son Fjodor över, men Fjodor lyckades aldrig själv skaffa några barn. Han dog barnlös, vilket skappade ett stort problem. Vem skulle nu styra Ryssland?


Den stora oredan

Det blev en gigantisk kamp om makten mellan diverse olika tsarer, mellan åren 1604 till 1613. Denna period brukar därför också av historiker kallas för den stora oredan. Först så hade man en rad olika tsarer som enbart styrde något enstaka år, innan de mördades eller störtades.


Michail Fjodorovitj Romanov

En av dem som lyckades sitta längre på tronen var Michail Fjodorovitj Romanov. Han regerade i Ryssland, mellan åren 1613-1645. Han avslutade flera av Rysslands pågående krig, ett med Polen och ett med Sverige. Michail valde istället att försöka bygga upp Rysslands ekonomi igen, något som han lyckades relativt bra med.


Aleksej Romanov

Aleksej Romanov - Tsar i Ryssland från år 1645 till år 1676. Vi kan väl börja med att säga att han inte var lika engagerad som sin far. Hans rådgivare fick därför ofta för stor makt, vilket ledde till diverse uppror. Under Aleksejs styre så gjorde vid ett tillfälle ett stort antal kosacker uppror. De fick med sig tusentals bönder som alla ville att livegenskapen skulle avskaffas. Det hela slutade dock med ett enormt blodbad. Ingen därefter vågade trotsa Aleksej Romanov.


Fjodor III Romanov

Fjodor III Romanov – Styrde som tsar från 1676 till 1682, var son till Aleksej Romanov. Han var svårt sjuk långa perioder och vissa perioder fick han t.o.m. bäras. Lite grann som Bran i game of thrones. Fjodor III började dock att reformera om Ryssland rejält. Några av de förändringar som han genpmförde var att man inte längre skulle betala en massa småskatter, utan en enda stor skatt som årligen skulle betalas. Han såg också till att gränserna mellan kyrka, adliga och bönder förtydligades. Arméen skulle komma från särskilda områden och skulle alltid finns där som ett ytterligare försvar. I alla ryska områden skulle det också finnas särskilda medborgardomstolar, där man skulle kunna klaga. Fjodor tog också bort många tidigare straff, bl.a. att man högg av händer och fötter, istället skulle man straffarbeta i Sibiren. Detta var enligt Fjodor mycket mer ekonomiskt. Moskva börjades nu byggas i sten, istället för trä för att minska brandrisken. Fjodor såg dessutom till att en meritokrati infördes – Man skulle inte längre kunna ärva eller få yrken, bara för att man hade ett visst namn. Kompetens skulle i fortsättningen vara det viktigaste. Fjodor III grundade också Rysslands första universitet, men pga. sin sjukdom levde inte Fjodor särskilt länge. Han dog plötslig, vid bara 20 års ålder. Han ses dock än idag av många historiker som en av Rysslands absolut mest produktiva tsarer och en otroligt kompetent härskare.


Peter den store väljs till tsar

År. 1682 valdes Peter till Rysslands nya tsar (han var då bara 10 år gammal). Prinsessan Sofia gjorde en statskupp och lyckades på så sätt bli Rysslands nya tsar, fram tills att Peter skulle bli myndig. Hon lyckades också få sin son Ivan vald till tsar. De skulle styra riket tillsammans!


Sofia vägrade dock att lämna ifrån sig tronen. Trots att både Ivan och Peter nu var redo att styra. De lämna därför moskva och tvingade på så sätt Sofia trots hennes bedjan att avstå tronen. Precis som sin tidigare far, så var Ivans hälsa väldigt dålig och han blev till slut helt blind. Han styrde en viss tid brevid Peter, men dog efter bara några enstaka år. Peter blev nu Rysslands enda tsar. Med sin längd på över 2 meter, tänkte han föra Ryssland in i framtiden!


Peter fortsatte sin tidigare broder Fjodors jobb med att reformera Ryssland. Han vill också göra om Ryssland till mer västerländskt och mer modernt. Alla skulle nu raka sig och bära europeiska kläder. Ville man bära skägg fick man betala en rejäl skatt. Flera tidiga krig med Sverige men det viktigaste mot Karl XII. Första stora slaget skedde vid Narva. Ett slag som Peter förlorade. Peter förstod att en ny rysk armé behövdes. En mer modern armé, efter den svenska varianten. Så medan Sverige var upptagen i krig mot bl.a. Polen så byggde Peter upp sin nya arme. Moderna vapen, moderna krigsformationer osv. Det avgörande slaget mot Sverige skedde vid Poltava. Den här gången lyckades Peter besegra svenskarna och utöka det ryska riket.


S:t Petersburg grundades år 1703 och blev ny rysk huvudstad år. 1712. Skulle vara Rysslands huvudstad i över 200 år. Peter grundade också en ny statlig myndighet med målet att få stopp på den stora korruptionen i landet. Peter påverkade nästan allt i Ryssland. Vad som skulle tillverkas, hur det skulle tillverkas, vad det skulle kosta, vad vinsten skulle användas till osv. Även sonens liv, kände sig Peter tvungen att styra i detalj. Detta fick till slut Ivan att försöka fly landet. Han blev tillfångatagen och dömd till döden för förräderi.


Peter beskrivs än idag av många som Rysslands främsta härskare. Tack vare Peter så var nu Ryssland på många sätt ett modernt land. Skolor startades, industrier grundades överallt, handeln blomstrade osv. men hur skulle det gå sedan? Läs mer om det i nästa artikel!


Vidare diskussion

•Visste du sedan tidigare att det var svenska vikingar som grundade det som sedan skulle bli ryssland?

•Vad tyckte du om Ivan den förskräcklige och hans kärlek för tortyr?

•Vad tyckte du om Rysslands tidiga historia? Spännande / tråkigt / intressant?


Källor

101 historiska myter av Åke Persson och Thomas Oldrup

Tv dokumentär: The Romanovs - The History of the Russian Dynasty ( Del 1, 2, 3 )

903 visningar

Comments


bottom of page