top of page

Andra världskrigets konsekvenser


Andra världskriget var ett av de dödligaste och mest destruktiva krigen i mänsklighetens historia. Det varade från 1939 till 1945 och involverade nästan alla länder i världen. Kriget fick djupgående konsekvenser för världen, både på kort och lång sikt.


Kortsiktiga konsekvenser


De kortsiktiga konsekvenserna av andra världskriget var förödande. Kriget orsakade uppskattningsvis 70 miljoner människors död över hela världen, inklusive soldater och civila. Det resulterade också i att miljontals människor fördrevs, eftersom hela städer och städer förstördes. De ekonomiska kostnaderna för kriget var svindlande, med uppskattningar som tyder på att det kostade cirka 4 biljoner dollar i dagens pengar.


En av de mest omedelbara konsekvenserna av kriget var uppdelningen av Europa i två motsatta läger. De allierade makterna, ledda av USA, Storbritannien och Sovjetunionen, gick segrande och etablerade sina egna inflytandesfärer i Europa. Detta ledde till delningen av Tyskland och upprättandet av det kalla kriget, en decennier lång strid mellan västmakterna och Sovjetunionen.


Långsiktiga konsekvenser


De långsiktiga konsekvenserna av andra världskriget var lika djupgående. En av de viktigaste konsekvenserna var upprättandet av Förenta Nationerna, en internationell organisation som ägnar sig åt att främja fred och samarbete mellan nationer. FN grundades 1945, strax efter krigsslutet, och har sedan dess spelat en nyckelroll för att främja internationell stabilitet och förebygga konflikter.


En annan betydande konsekvens av kriget var framväxten av USA och Sovjetunionen som supermakter. Kriget hade försvagat de traditionella europeiska makterna och lämnat USA och Sovjetunionen som de dominerande globala makterna. Detta ledde till en decennier lång rivalitet mellan de två makterna, känd som kalla kriget, som formade världspolitiken och internationella relationer under stora delar av 1900-talet.


Kriget hade också en djupgående inverkan på Europa. Den förstörelse som kriget orsakade ledde till en massiv återuppbyggnadsinsats, som i sin tur ledde till upprättandet av Europeiska unionen. EU grundades med målet att främja ekonomiskt och politiskt samarbete mellan europeiska nationer och förhindra framtida konflikter.


Slutsats


Konsekvenserna av andra världskriget var djupgående och långtgående. Kriget orsakade massiv förstörelse och förlust av människoliv, och ledde till uppkomsten av nya globala makter och upprättandet av internationella organisationer dedikerade till att främja fred och samarbete. Kriget hade också en bestående inverkan på Europa, vilket ledde till upprättandet av Europeiska unionen och formade den europeiska politikens kurs i decennier framöver.


Källor:


"Andra världskrigets offer." History, www.history.com/topics/world-war-ii/world-war-ii-history.

"The Costs of War: Beräknade amerikanska löpande kostnader för Irakkriget." Watson Institute for International and Public Affairs, Brown University, 2019, watson.brown.edu/costsofwar/costs/economic.

"Förenta nationerna." Förenta Nationerna, www.un.org/en/sections/history/history-united-nations/.

"Det kalla kriget." History, www.history.com/topics/cold-war/cold-war-history.

"Europeiska unionen: historia och institutioner." Europeiska unionen, europa.eu/european-union/about-eu/history_en.

1 278 visningar
bottom of page