top of page

Alicia VikanderAlicia Vikander är en svensk skådespelerska som har gjort sig ett namn i både Hollywood och internationellt. Hon föddes den 3 oktober 1988 i Göteborg och började sin skådespelarkarriär i sitt hemland. Hon flyttade senare till London för att fortsätta sin skådespelarkarriär och har sedan dess blivit en av de mest eftertraktade skådespelerskorna i världen.


Vikander gjorde sin skådespelardebut i den svenska filmen "Pure" (2010), och fick snabbt ett erkännande för sin talang och mångsidighet. Hon fortsatte med att spela i flera svenska och danska filmer, inklusive "Anna Karenina" (2012), "A Royal Affair" (2012) och "Hotell" (2013). Hennes framträdande i "A Royal Affair" blev särskilt hyllad och gav henne en nominering till Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.


2014 gjorde Vikander sin Hollywooddebut i filmen "Ex Machina". Hennes insats i filmen fick brett kritikerros och gav henne flera prisnomineringar, inklusive en Golden Globe-nominering för bästa kvinnliga biroll. Samma år spelade hon även i filmen "Son of a Gun" och gjorde sin Broadwaydebut i pjäsen "The Seventh Son".


Vikanders genombrottsframträdande kom 2015, då hon spelade i filmen "The Danish Girl". I filmen porträtterade hon frun till den första personen som genomgick en könsbyteoperation, och hennes prestation fick mycket beröm. Hon fick en Oscarsnominering för bästa kvinnliga biroll för sin roll i filmen.


De senaste åren har Vikander medverkat i flera högprofilerade filmer, bland annat "Jason Bourne" (2016), "Tomb Raider" (2018) och "Euphoria" (2018). Hon har också medverkat i flera scenproduktioner och har fått kritiker för sina framträdanden.


Vikander är känd för sin mångsidighet som skådespelerska och har visat sin förmåga att utmärka sig i en mängd olika roller, från dramatiska till komiska. Hon är också känd för sitt engagemang för sitt hantverk och har blivit en av de mest eftertraktade skådespelerskorna i världen.


Sammanfattningsvis är Alicia Vikander en begåvad och mångsidig skådespelerska som har gjort sig ett namn i både Hollywood och internationellt. Hon har hyllats för sina framträdanden i en mängd olika filmer och har blivit en av de mest eftertraktade skådespelerskorna i världen.


Källor:


IMDb. "Alicia Vikander." imdb.com, IMDb, www.imdb.com/name/nm2539953/.


Ruttna tomater. "Alicia Vikander." Rotten Tomatoes, www.rottentomatoes.com/celebrity/alicia_vikander.


Wikipedia. "Alicia Vikander." Wikipedia, the Free Encyclopedia, 11 februari 2023, en.wikipedia.org/wiki/Alicia_Vikander.

3 visningar

Comments


bottom of page