top of page

Ali Khamenei - Irans diktator


Ali Khamenei är Irans högsta ledare och har haft befattningen sedan 1989. Han anses vara den högst rankade politiska och religiösa myndigheten i landet och har spelat en betydande roll i att utforma dess inrikes- och utrikespolitik.


Khamenei, född 1939 i Mashhad, Iran, studerade teologi och islamisk lag i staden Qom. Han engagerade sig i politiken under 1960- och 1970-talen och var en nära medarbetare till grundaren av Islamiska republiken Iran, Ayatollah Ruhollah Khomeini. Efter den iranska revolutionen 1979 valdes Khamenei till flera högt uppsatta poster i regeringen, inklusive presidentskapet och expertförsamlingen, som är ansvarig för att välja den högsta ledaren.


Som högsta ledare har Khamenei varit en nyckelspelare i iransk politik och har utövat ett betydande inflytande över landets inrikes- och utrikespolitik. Han har varit avgörande för att konsolidera makten hos det konservativa prästerskapet i Iran och har varit en stark anhängare av landets islamiska republiksystem.


När det gäller utrikespolitik har Khamenei varit en stark förespråkare för Irans kärnkraftsprogram och har stött utvecklingen av dess kärnkraftskapacitet. Han har också varit en högljudd motståndare till USA:s och västerländska interventioner i Mellanöstern, och har varit kritisk till USA:s politik gentemot Iran, inklusive ekonomiska sanktioner och militära hot.


Khamenei har också varit en stark förespråkare för mänskliga rättigheter och har spelat en betydande roll i utformningen av Irans inrikespolitik. Han har stött utvidgningen av sociala och ekonomiska rättigheter för kvinnor och minoriteter i Iran, och har varit en stark förespråkare för rättigheterna för landets etniska och religiösa minoriteter. Han har också varit en stark motståndare till korruption och har arbetat för att öka transparensen och ansvarsskyldigheten i regeringen.


Trots sina många prestationer har Khamenei mött kritik från vissa håll, både nationellt och internationellt. Vissa har anklagat honom för att undertrycka oliktänkande och kränka mänskliga rättigheter, medan andra har kritiserat hans stöd till extremistgrupper i regionen.


Källor:


"Ali Khamenei." Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., www.britannica.com/biography/Ali-Khamenei.

"Ali Khamenei." Council on Foreign Relations, Council on Foreign Relations, www.cfr.org/experts/ali-khamenei.

"Ali Khamenei." The New York Times, The New York Times, www.nytimes.com/topic/person/ali-khamenei.

30 visningar

Comments


bottom of page