top of page

Alexander den store

Hej där! Här kommer en liten text som handlar om Alexander den store. Så vill du veta mer om hur den unge Alexander lyckades bli kung i det lilla riket Makedonien och sedan erövra en stor del av världen på rekord tid. Då har du kommit rätt!
Alexanders pappa - Filip av Makedonien

Om man vill förstå hur Alexander lyckades besegra det stora mäktiga persiska riket, så måste man gå tillbaka till Alexanders far Filip av Makedonien. Det var nämligen Filip som styrde Makedonien mellan (382 f.kr. – 336 f.kr) som skulle göra det möjligt för Alexander att bli en av de största erövrarna i världshistorien. Det var Filip som moderniserade den makedonska arméen och det var Filip som skapade själva planen för hur man skulle kunna invadera och besegra Persien.


Filip själv blev rik tack vare de silver gruvor som ligger i Makedonien. Han använde dessa pengar för att inte bara utbilda och träna upp ett stort antal fåraherdar till en effektiv krigsmaskin utan också för att göra Makedonien mer modernt och utbildat. Han anställde ett stort antal grekiska lärare. Han byggde städerna efter grekisk model. Han anlitade vetenskapsmän för att bygga nya krigsmaskiner m.m. Kort och gott Filip använde pengarna för att göra Makedonien till en ny framtida stormakt, såväl vetenskapligt som militärt.


En ny sorts militär

Filip ansåg att de makedonska soldaterna måste ha en ny strategi om de ville besegra såväl grekerna som persierna. En av de saker han förändrade var deras vapen. Istället för att ha svärd & sköld eller mindre spjut, skulle man istället ha minst 3 meter långa lansar. Dessa lansar skulle sedan samlas i grupp (s.k. falanger) för att sedan vara såväl effektiva i anfall som försvar.


Filip besegrar grekerna

Filip använde sedan sina nya krigsmaskiner och sina nytränade falanger för att besegra de grekiska staterna. En efter en blev föll dem, sparta såväl som atenarna. Filip tvingade dem att gå med i ett förbund, där han själv var den mäktigaste kungen. Detta förbund kallades för det korintiska förbundet.


Filip blir mördad

Men bara något år senare blev Filip mördad av chefen för hans livvakter. Det finns olika teorier om varför. Vissa säger att det var perserna som låg bakom, andra säger de olika grekiska staterna. Det enda vi vet är att det var Alexander som tog över efter sin fader.


Alexanders barndom

Alexander föddes i Pella 356 f.kr. Han hade bl.a. Aristoteles som lärare.

Alexander var bara 20 år gammal när hans far blev mördad. Alexander blev då kung över både Grekland & Makedonien.


Alexander tar över som kung

När Alexander blev kung valde flera grekiska stater att göra uppror mot honom. De ville inte styras av ett oerfaret barn. Alexander krossade då den grekiska staten Thebe och dödade över 6000 människor. Resten såldes som slavar! Grekerna gav nu upp och valde därefter att följa Alexander, som hade visat vad han gjorde med människor som inte lyde.


Alexanders dröm - Att erövra Persien

Alexanders dröm var att genomföra den erövring som hans pappa hade planerat, dvs. erövra det stora persiska riket i Öster. Inte bara var Persien enormt, det var också fullt av stora naturresurser. Persiska riket hade dock en enorm armé, men den var inte lika modern och effektiv som Alexanders lilla armé.


Det första stora slaget var slaget vid Issos 333 f.kr. Det vart en stor seger för Alexander. Hans armé av spjut visade sig minst lika effektiv som den hade gjort mot de grekiska soldaterna.


Många städer vägrade dock att ge upp när Alexanders armé kom. Bland annat Tyros och Gaza. Alexander visade dem ingen nåd. Så fort han tog städerna gav han order om att alla män skulle dödas, såväl militärer som civila. Kvinnor och barn såldes som dessutom sedan som slavar! Alexander ville statuera exempel som gjorde så att ingen i framtiden skulle våga trotsa honom.


Alexander hade en annan sida också. Han uppskattade andra länders kulturer

& folk, på ett sätt som få makedoner eller greker gjorde. Det vvanliga var att man såg ner på andra folkgrupper och riken. Man kallade dem för obildade, barbarer osv. men inte Alexander. Detta gjorde också så att Alexander av många sågs som en befriare.

I Egypten sågs Alexander t.o.m. som en gud.


Det avgörande slaget mot Persien var vid Gaugamela nära Persiens huvudstad Babylon!

Totalt slogs 40.000 makedoner och greker mot 200.000 perser.

Alexander förlorade bara 2000 medan över 40.000 perser dödades och resten togs tillfånga. Det som gjorde att Alexander vann förutom hans moderna armé var att han riskerade allt för att vinna. Alexander själv ledde attacken mot den persiska kungen, vilket fick honom att fly. När han flydde så började också hans soldater att fly, vilket gjorde att Alexander lät kunde besegra dem.


Alexanders imperium 335 f.kr. - Världens största rike

žSträckte sig hela vägen från Makedonien till Indien. Det största rike som världen hade skådat, men Alexander var inte nöjd. Han ville eörvra hela världen. Hans plan var först att erövra Indien och Kina för att sist erövra Saudiarabien.


För att lyckas med detta lät Alexander andra folkslag och grupper vara med i hans armé. Men hans egna soldater började nu att få nog. Inte bara tyckte dem att Alexander var tokig som tog med andra folkgrupper i arméen, de började också ifrågasätta Alexanders ambition att erövra hela världen. De vill njuta av de som de hade erövrat, men Alexander ville fortsätta.


Misslyckas i Indien

Trots Alexanders tidigare framgångar gick det inte lika lätt i Indien. Erövrade vissa områden, men det gick segt. Alexander valde därför att bege sig hemåt. Eftersom Alexander inte heller hade armén med sig bestämde han sig därför för att lämna Indien. För att straffa armén valde dock Alexander att gå igenom öknen tillbaka. Av Alexanders 85.000 soldater var det bara 25.000 som lyckades ta sig genom öknen.


Alexander dör plötsligt

Alexander hann dock aldrig genomföra sin erövring av Indien eller Saudiarabien. Han dog av okänd anledning, bara 32 år gammal den 323 f.kr. i Babylon, efter några dagars festande.

Det finns många teorier, om hur / varför. Kanske blev han förgiftad? Dog han av leverskador? Fick han en svår feber eller ett virus? Än idag vet ingen svaret


Vad hände sedan?

Riket delades i 4 delar till hans 4 största generaler.

Alexanders fru och barn mördades.


Hellenismen och Alexanders arv

Alexander ville att öst och väst skulle komma närmare varandra!

Alexander grundade också många städer som skulle vara viktiga en lång tid efter hans död. Dessa kallades för alexandrior.

Han ville ha ett rike där alla var välkomna.

Tack vare Alexander så spreds den grekiska kulturen över världen.Vidare diskussion

Vad visste du om Alexander sedan tidigare?

Vad tycker du om Alexander som person? Bra / dålig? Intressant / Ointressant?Källor

žA History of World Societies av John P Mckay m.flera.

World History (A new perspective) av Clive Ponting

Perspektiv på historien av Lars, Hans och Örjan Nyström

S.O.S Historia ämnesbok av Elisabeth Ivansson, Robert Sandberg och Mattias Tordai

Alla tiders historia Maxi - Hans Almgren, Börje Bergström, Arne Löwgren


Om du istället vill lyssna på när jag berättar om Alexander den Store: https://www.youtube.com/watch?v=mg5RqcueYEI&t=1033s ( Världens historia del 9 - Alexander den store och hellenismen )


673 visningar

Commentaires


bottom of page