top of page

Al-Aqsa moskén ( En av Islams viktigaste platser )


Al-Aqsa-moskén Àr en av de viktigaste platserna inom islam, belÀgen i Gamla stan i Jerusalem. Moskén Àr en del av det större Haram al-Sharif-komplexet, som Àven inkluderar Klippdomen och flera andra religiösa strukturer. Haram al-Sharif-komplexet Àr en av de heligaste platserna i islam, nÀst efter Masjid al-Haram i Mecka.


Al-Aqsa-moskéns historia gÄr tillbaka till den tidiga islamiska perioden. Moskén byggdes ursprungligen pÄ 700-talet e.Kr. pÄ platsen för ett före detta tempel. Genom Ärhundradena har moskén genomgÄtt flera renoveringar och utbyggnader, inklusive en större renovering under den umayyadiska kalifen Abd al-Maliks regeringstid pÄ 800-talet e.Kr.


Moskéns betydelse i islam beror delvis pÄ dess koppling till profeten Muhammed. Enligt islamisk tradition reste profeten frÄn Mecka till Jerusalem pÄ en enda natt pÄ en resa kÀnd som Isra och Miraj. Under sin resa bad han vid platsen för Al-Aqsa-moskén innan han steg upp till himlen. Denna hÀndelse firas i islamisk tradition som en av de viktigaste hÀndelserna i profetens liv.


Al-Aqsa-moskén har ocksÄ spelat en betydande roll i regionens politiska historia. Under Ärhundradena har det kontrollerats av olika muslimska och icke-muslimska makter, inklusive korsfararna och det osmanska riket. Idag Àr det under administration av den islamiska Waqf, en religiös myndighet som förvaltar platsen pÄ uppdrag av den jordanska regeringen.


Moskén har varit platsen för flera konflikter under Ären, inklusive den pÄgÄende israelisk-palestinska konflikten. Under de senaste Ären har spÀnningar blossat upp över den israeliska regeringens försök att begrÀnsa muslimernas tillgÄng till platsen, samt byggandet av judiska bosÀttningar i det omgivande omrÄdet.


Trots de politiska spÀnningarna kring platsen Àr Al-Aqsa-moskén fortfarande en viktig symbol för islamisk historia och kultur. Det fortsÀtter att vara ett resmÄl för pilgrimer frÄn hela vÀrlden, och dess rika arkitektoniska och kulturella arv har hyllats av muslimer i Ärhundraden.


KĂ€llor:


Koranen

Ibn Kathir, "Profeternas berÀttelser"

Karen Armstrong, "Jerusalem: One City, Three Faiths"

Ami Ayalon, "Al-Aqsa-moskén: en tolkning"

Oleg Grabar, "The Haram al-Sharif: En essÀ i tolkning"

Islamiska Waqf-webbplatsen.

53 visningar
bottom of page