top of page

Valentina Teresjkova - Första kvinnan i rymden


Introduktion:


Valentina Tereshkova var en sovjetisk kosmonaut som blev den första kvinnan att resa ut i rymden den 16 juni 1963. I denna uppsats kommer vi att undersöka Tereshkovas bakgrund, hennes historiska rymdfärd och hennes arv.


Bakgrund:


Valentina Tereshkova föddes 1937 i byn Maslennikovo i den ryska sovjetiska federativa socialistiska republiken. Hon var en textilfabriksarbetare innan hon valdes ut till kosmonaututbildning 1961. Tereshkova valdes som pilot för Vostok 6-uppdraget, vilket gjorde henne till den första kvinnan som kretsade runt jorden.


Rymdfärd:


Den 16 juni 1963 sköt Tereshkova upp i rymden ombord på rymdfarkosten Vostok 6. Hon genomförde 48 omlopp runt jorden, vilket tog nästan tre dagar, innan hon återvände säkert till jorden. Tereshkovas flygning var en stor bedrift för Sovjetunionen, och den visade att kvinnor kunde spela en roll i rymdutforskningen.


Arv:


Tereshkovas historiska rymdfärd gjorde henne till en hjälte i Sovjetunionen och en symbol för kvinnors egenmakt runt om i världen. Hon tilldelades titeln Sovjetunionens hjälte och hon fortsatte att arbeta för det sovjetiska rymdprogrammet efter sin flygning. Tereshkova var också engagerad i politiken och tjänstgjorde i det sovjetiska parlamentet i flera år.


Trots de politiska förändringarna som inträffade i Sovjetunionen efter kommunismens fall förblir Tereshkova en vördad figur i Ryssland och en symbol för landets prestationer inom rymdutforskning. Hennes arv har inspirerat många kvinnor att göra karriärer inom vetenskap och teknik, och hennes namn är nu synonymt med den tidiga rymdålderns pionjäranda.


Källor:


"Valentina Tereshkova." NASA. N.p., n.d. Webb. 31 mars 2023.

"Valentina Tereshkova: Den första kvinnan i rymden." Space.com. N.p., 16 juni 2016. Webb. 31 mars 2023.

"Valentina Tereshkova." Britannica.com. N.p., n.d. Webb. 31 mars 2023.

"Valentina Tereshkova Biografi." Biografi online. N.p., n.d. Webb. 31 mars 2023.

"Valentina Tereshkova: Den första kvinnan i rymden." BBC Nyheter. BBC, 16 juni 2013. Webb. 31 mars 2023.

38 visningar

Comments


bottom of page