top of page

Quisling - Mannen som hjälpte Hitler styra Norge


Vidkun Quisling var en norsk politiker och militär officer som tjänstgjorde som ministerpresident i Norge under den tyska ockupationen av Norge under andra världskriget. Född den 18 juli 1887 i Fyresdal, Norge, var Quisling en karriärmilitär innan han gick in i politiken på 1920-talet. Han var en kontroversiell figur, känd för sin extrema nationalism och antidemokratiska övertygelser.


1940 invaderade Tyskland Norge och Quisling såg en möjlighet att ta makten. Han bildade ett fascistiskt parti, National Unity Party, och utropade sig själv till ministerpresident i Norge, med stöd av de tyska ockupanterna. Hans styre var dock djupt impopulärt bland det norska folket, som gjorde motstånd mot den tyska ockupationen och Quislings samarbete med nazisterna.


Quislings styre präglades av förtryck, censur och samarbete med de tyska ockupanterna. Han implementerade politik för att upprätthålla rasrenhet, deportera judar och andra minoritetsgrupper och undertrycka politisk opposition. Hans handlingar gav honom ett utbrett fördömande och han blev en symbol för förräderi och samarbete med fienden.


Efter kriget ställdes Quisling inför rätta och dömdes för högförräderi och brott mot mänskligheten. Han dömdes till döden och avrättades av skjutstyrkan den 24 oktober 1945. Ordet "quisling" blev synonymt med förrädare och används fortfarande i denna betydelse idag.


Källor:


Stenersen, Øyvind. "Vidkun Quisling." Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., 3 mars 2021, www.britannica.com/biography/Vidkun-Quisling.


"Vidkun Quisling." History.com, A&E Television Networks, www.history.com/topics/world-war-ii/vidkun-quisling.


"Vidkun Quisling." United States Holocaust Memorial Museum, United States Holocaust Memorial Museum, www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10007192.

4 visningar

Vill du komma i kontakt med mig? Skriv här!

Thanks for submitting!

© 2023 by Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page