top of page

Ivan den förskräcklige


Ivan IV, även känd som Ivan den förskräcklige, var en kontroversiell och gåtfull figur i rysk historia. I den här uppsatsen kommer vi att utforska livet och arvet efter Ivan den förskräcklige, med utgångspunkt i flera källor.


Ivan IV föddes 1530 i Moskva, son till storprins Vasilij III. När Ivan var bara tre år gammal dog hans far, och hans mor, Elena Glinskaya, blev Rysslands regent. Hon regerade i sex år före sin egen död och lämnade Ivan för att bestiga tronen vid 16 års ålder.


Under Ivans första år betraktades han som en lovande ung härskare som var engagerad i att modernisera och stärka den ryska staten. Han införde flera reformer, inklusive upprättandet av en stående armé och skapandet av en lagkod känd som Sudebnik.


I början av sitt styre så valde Ivan att försöka minska adelns makt. Han stiftade lagar som gjorde så att den vanliga befolkningen nu inte kunde våldtas, mördas osv. som tidigare utan straff. Ivan blev därför ett hot för en stor del av den ryska adeln.


Men Ivans regeringstid präglades också av våld och instabilitet. År 1560 drabbades han av ett mentalt sammanbrott efter sin frus, Anastasia Romanovnas död. Denna händelse markerade en vändpunkt i Ivans styre, och han blev allt mer oberäknelig och paranoid.


En av de mest kontroversiella aspekterna av Ivans regeringstid var hans användning av oprichniki, en grupp lojalister som beviljades särskilda privilegier och befogenheter för att hjälpa honom behålla kontrollen. Oprichniki var ökända för sitt våld och brutalitet, och deras handlingar fördömdes allmänt av det ryska folket och framförallt adeln. Ivans 6000 mörkklädda riddare spred en stor skräck.


Trots dessa kontroverser såg Ivans regeringstid också flera betydande framgångar. 1582 erövrade han khanatet Kazan, en stormakt i regionen, och utökade Rysslands territorium österut. Han övervakade också byggandet av flera viktiga byggnader, däribland St. Basil's Cathedral i Moskva.


I sin bok "Ivan the Terrible" utforskar Andrei Pavlov och Maureen Perrie det komplexa arvet efter Ivan IV. De hävdar att Ivans styre präglades av en spänning mellan hans progressiva vision för Ryssland och hans våldsamma och paranoida tendenser. De antyder också att Ivans regeringstid hade en bestående inverkan på rysk politik och kultur, och formade utvecklingen av den ryska staten i århundraden framöver.


Sammanfattningsvis var Ivan IV, även känd som Ivan den förskräcklige, en kontroversiell och gåtfull person i rysk historia. Hans regeringstid präglades av både prestationer och kontroverser, och hans arv fortsätter att diskuteras av historiker och forskare. Trots kontroverserna kring hans styre förblir Ivan en betydande figur i rysk historia, och hans inverkan på utvecklingen av den ryska staten kan inte förnekas.


Källor:


Pavlov, Andrei och Perrie, Maureen. Ivan den förskräcklige. Pearson Education, 2003.

Cracraft, James. Peter den stores revolution. Harvard University Press, 2003.

Dixon, Simon. Katarina den stora. Harper Perennial, 2009.

18 visningar

Comments


bottom of page