top of page

Vietnamkriget och hippierörelsen

I den här artikeln så kommer jag att berätta om Vietnamkriget. När och varför började det? Hur gick själva kriget? Hur slutade det hela? Vill du ha svar på dessa frågor, har du kommit rätt!
Hur startade allt?

Under Indokina kriget så delades Vietnam i två delar, för att man lättare skulle kunna styra landet. En nordlig del och en sydlig del. Tanken var hela tiden att landet skulle återförenas. Både människor i nord och syd ville detta, men Sydvietnams ledare Diem insåg att han skulle förlora valet om det blev en sammanslagning, så han vägrade att återförena landet. FNL, dvs. den vietnamesiska gerillan skapades då eftersom de ville precis som Nordvietnam , se ett enat land igen. De tänkte till varje pris fixa detta, även en militär konflikt.


Kriget börjar på riktigt

År. 1965 drog kriget igång. På ena sidan stod Nordvietnam som fick stöd av Kina och Ryssland. På andra sidan stod Sydvietnam som fick stöd av USA. Inbördeskriget i Vietnam skulle bli en extremt blodig konflikt, dels därför att båda sidor var ungefär lika starka militärt och dels därför att USA skulle göra vad som helst för att försöka vinna. T.o.m. använda napalm och argent orange (En väldigt dödlig gas).


USA får problem på hemmafronten - Hippies

Hippierörelsen uppkom i mitten av 60-talet. Den startade i San Francisco men spred sig snabbt över USA och resten av världen. Den I augusti 1969 samlades nära en halv miljon människor på ägorna till en mjölkfarm utanför New York för att lyssna på musik. Den tre dagar långa konserten skulle bli ihågkommen av många!


Vad kännetecknar hippekulturen?

De ville bort från den materiella kulturen!

Det skulle vara okej att vara annorlunda.

Man stod också för det primitiva, naturliga, sexuella och fria. Starkt påverkade av religioner så som Hinduismen och Buddhismen.

Man experimenterade ofta med droger och lyssnade på lugn musik.

Man var för new age, ekologi, kärlek och fred!

Man ville få bort kärnvapen och rasism, samt Vietnamkriget.


Det som gör hippierörelsen till riktigt jobbiga för USA, är att de flesta inom rörelsen hatar kriget och vill få det att sluta. Ju längre kriget pågår och ju fler som dör (särskilt civila) desto större blir protesterna. Dessutom sprids alla hemskheter från kriget i tv på ett sätt som aldrig skett tidigare. Detta gör att allmänhetens och deras åsikter om kriget förändras. I början av kriget var de flesta för vietnamkriget. Man ville stoppa kommunismens spridning, men allt eftersom kriget går och fler dör, desto fler väljer att byta sida och man vill få ett slut på det hela.


Ett väldigt blodigt krig

Vietnamkriget skulle pågå i mer än 10 år, från 1965 -1975. USA skulle under detta krig döda flera miljoner civila, eftersom de bombade byar och städer i jakt på fiender. Ibland visste man att de flesta var civila men man valde ändå att bomba dem. man använde också otillåtna vapen så som Napalm - Elden som inte går att släcka med vatten.


USA köpte även massvis med gas (agent orange) av Monsanto som man bestrutade de vietnamesiska skogarna med. Detta dödade massvis med människor, soldater såväl som civila. Än idag ligger gasen kvar i vietnams skogar och orsakar enorm skada och lidande. Gasen gör bl.a. så att många som föder barn, föder barn med deformationer så som barn utan ögon, öron, armar, ben m.m.


Protesterna blir allt högre

Folk kunde inte förstå varför Vietnam inte kunde återförenas om folket ville de. De tyckte att för många amerikaner dog i onödan. Mörkhyade protesterade för att mörkhyade inte skulle skickas ut i kriget. Vita protesterade därför att deras söner sällan kom tillbaka. Till slut blev protesterna för mycket för USA. Man kunde ta militära förluster, man hade resurser men eftersom man inte längre hade folket med sig utan snarare emot så gick det inte. Man valde därför år. 1975 att ge upp.


Hur många dog?

Totalt dog över 4 miljoner i kriget, över 2 miljoner av dessa var oskyldiga civila.


Vidare diskussion

Vad visste du om Vietnamkriget sedan tidigare?

Förstår du varför många var emot det kriget?

Hade du hört talas om hippies och hippierörelsen? Vad tycker du om dem?


Källor

—Woodstock - tre dagar vi aldrig glömmer Amerikansk dokumentär från 2019

S.O – Seriens bok: Historia av Elisabeth Ivansson, Robert Sandberg och Mattias Tordai

Perspektiv på historien av Lars, Hans och Örjan Nyström

A History of world societies av John P. Mckay m.flera.

World History (A new perspective) av Clive Ponting

1 901 visningar

Comments


bottom of page