top of page

Svenska rekord - Vad är Sverige bäst i världen på?


Sverige är ett land med en rik historia och kultur, och det är också hem för många världsrekord. Från sport till teknik till natur, Sverige har haft en betydande inverkan på världen på många olika sätt.


Ett av de mest imponerande svenska världsrekorden är inom idrotten. Inom längdskidsporten har svenska skidåkaren Charlotte Kalla världsrekordet för flest olympiska medaljer som en kvinnlig längdskidåkare tagit. Kalla har tagit fyra OS-medaljer under sin karriär, inklusive två guldmedaljer, vilket gör henne till en av de mest framgångsrika längdskidåkare genom tiderna.


Ett annat imponerande svenskt världsrekord är inom teknik. Sverige är hem för den största elektroniska musikfestivalen i världen, känd som Summerburst Festival. Denna festival, som äger rum i Stockholm, lockar tusentals människor från hela världen och är känd för sin banbrytande teknologi, inklusive ett toppmodernt ljudsystem och specialeffekter som skapar en uppslukande upplevelse för festivalbesökare .


På naturområdet har Sverige flera imponerande världsrekord. Till exempel är Sverige hem för den största älgstammen i världen, med mer än 400 000 älgar som lever i landet. Dessutom är Sverige också hem för den största björnstammen i Europa, med uppskattningsvis 3 000 björnar som lever i landet.


Ett annat uppmärksammat världsrekord i Sverige är inom transportområdet. Öresundsbron, som förbinder Sverige och Danmark, är den längsta kombinerade väg- och järnvägsbron i Europa och en av de längsta i världen. Denna bro, som spänner över en sträcka på nästan 8 kilometer, är en anmärkningsvärd ingenjörskonst och har avsevärt förbättrat transporterna mellan de två länderna.


Fler rekord:


•Högst konsumtion i världen på lösgodis

•Världsbäst på att återvinna saker – Det s.k. pantsystemet!

•Världens största lan - Dreamhack

•Världsrekord i semla – 300 kg

•Krig mellan två länder ( Sverige – Danmark )

•Antal sålda vapen per person

•Fred ( 200 år )

•Givmildhet ( Skänker mest % av vår BNP i världen )

•Världens mest sålda katalog - IKEA

•Världens längsta smörgåstårta


Sammanfattningsvis är Sverige ett land med en rik historia och kultur som har haft en betydande inverkan på världen på många olika sätt. Från sport till teknik till natur, Sverige har flera imponerande världsrekord som visar upp landets talang och uppfinningsrikedom. Oavsett om det är inom sport, teknik, natur eller transporter, fortsätter Sverige att sätta sin prägel på världen och kommer utan tvekan att fortsätta göra det i många år framöver.

33 visningar

Comments


bottom of page