top of page

Sophie Scholl - Ett försök att stoppa nazisterna


Sophie Scholl (1921-1943) var en tysk politisk aktivist och medlem av Vita rosen, en icke-våldsmotståndsgrupp i Nazityskland. Hon anses allmänt vara en av den tyska motståndsrörelsens mest inspirerande figurer, på grund av hennes tapperhet, engagemang och intellektuella briljans.


Sophie föddes i Forchtenberg, Tyskland, och växte upp i en familj som uppskattade utbildning och social rättvisa. Hennes far var lärare och hennes mor var en hängiven katolik som ingav sina barn en stark känsla av moral och medkänsla för andra. 1942 gick Sophie och hennes bror Hans med i Vita rosen, en studentledd grupp som försökte sprida budskapet om icke-våldsmotstånd mot den nazistiska regimen. Gruppen delade ut flygblad som uppmanade till ett slut på kriget och fördömde nazistregimen för dess brutalitet.


En av de broschyrer som gruppen författade löd: "Ingenting är så ovärdigt en civiliserad nation som att låta sig styras utan motstånd av en oansvarig klick som har gett efter för basinstinkt. Det är säkert att varje ärlig tysk skäms över sin regering nuförtiden. Vem av oss har någon uppfattning om de dimensioner av skam som kommer att drabba oss och våra barn när en dag slöjan har fallit från våra ögon, och det mest fruktansvärda av brott - brott som oändligt övergår varje mänskligt mått - når dagens ljus? "


Sophie och Hans arresterades i februari 1943 för att ha distribuerat dessa flygblad vid universitetet i München. De ställdes snabbt inför rätta och trots ett tappert försvar befanns de skyldiga och dömdes till döden. Sophie avrättades med giljotin den 22 februari 1943, vid 21 års ålder. Hennes sista ord var: "En sådan fin, solig dag, och jag måste gå, men vad spelar min död för roll, om tusentals människor är genom oss väckt och rörd till handling?”


Sophie Scholls arv fortsätter att inspirera människor runt om i världen, särskilt unga människor, som försöker göra en positiv skillnad i sina samhällen och världen. Hennes berättelse är en kraftfull påminnelse om vikten av mod, beslutsamhet och kraften i icke-våldsmotstånd inför förtryck och orättvisor.


Källor:


"Sophie Scholl och den vita rosen." Holocaust Encyclopedia, United States Holocaust Memorial Museum, www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10007058.


"Sophie Scholl: En hjältinna i det tyska motståndet." BBC News, BBC, 28 maj 2008, www.bbc.com/news/world-europe-17273389.


"Sophie Scholl." History.com, A&E Television Networks, LLC., www.history.com/topics/world-war-ii/sophie-scholl.

5 visningar

Comments


bottom of page