top of page

Slaget vid Kursk - Ett misslyckat försök att vända krigslyckan


Slaget vid Kursk var ett stort slag under andra världskriget, som utkämpades mellan Sovjetunionen och Nazityskland. Det ägde rum från 5 juli till 23 augusti 1943, nära staden Kursk i Sovjetunionen. Slaget var betydelsefullt eftersom det var det största stridsvagnsslaget i historien och markerade en vändpunkt i kriget på östfronten.


Tyskarna hade varit på offensiven i Sovjetunionen sedan sommaren 1942, men våren 1943 hade sovjeterna lyckats stoppa den tyska framryckningen och förberedde en motoffensiv. Som svar planerade tyskarna en massiv attack mot Sovjetunionen i Kurskområdet, som de trodde skulle bli det avgörande slaget som skulle ge seger i öst.


Slaget började den 5 juli 1943, med en massiv tysk artilleribom följt av ett massivt pansaranfall. De sovjetiska styrkorna var dock väl förberedda och kunde slå tillbaka det tyska anfallet. Under de följande dagarna lanserade tyskarna flera fler attacker, men kunde inte göra några betydande framsteg.


En av nyckelfaktorerna i den sovjetiska segern vid Kursk var deras överlägsna stridsvagnar. Sovjeterna hade utvecklat stridsvagnen T-34, som var snabbare och tyngre bepansrad än de tyska stridsvagnarna. Dessutom hade sovjeterna också utvecklat en ny pansarvärnspistol, 85 mm, som var mycket effektiv mot de tyska stridsvagnarna.


En annan viktig faktor i den sovjetiska segern var deras överlägsna intelligens. Sovjeterna hade brutit de tyska koderna och kunde förutse det tyska anfallet. Detta gjorde det möjligt för sovjeterna att förbereda sina försvar i förväg, vilket gav dem en betydande fördel i striden.


Slaget vid Kursk var en stor vändpunkt i kriget på östfronten. Efter Kursk gick sovjeterna till offensiv och tryckte tillbaka tyskarna mot Tyskland. Tyskarna kunde inte inleda några större offensiver i öster och krigets ström hade tydligt skiftat till sovjeternas fördel.


Sammanfattningsvis var slaget vid Kursk en av de viktigaste striderna under andra världskriget och markerade en vändpunkt i kriget på östfronten. Den sovjetiska segern vid Kursk var resultatet av flera faktorer, inklusive överlägsna stridsvagnar, överlägsen intelligens och ett väl förberett försvar. Slaget är fortfarande ett ämne av intresse och studie för militärhistoriker och entusiaster.


Källor:


Glantz, David M. och House, Jonathan. (1995). When Titans Clashed: How the Red Army Stopped Hitler. University Press i Kansas.

Zaloga, Steven J. (2008). Kursk 1943: Tidvattnet vänder i öst. Osprey Publishing.

Beevor, Antony. (1998). Berlins fall 1945. Viking.

10 visningar

Kommentare


bottom of page