top of page

Slaget om Stalingrad - En av andra världskrigets vändpunkter


Slaget vid Stalingrad var en vändpunkt i andra världskriget och en av de mest intensiva och brutala striderna i krigföringens historia. Den utkämpades från 17 juli 1942 till 2 februari 1943 i staden Stalingrad (nuvarande Volgograd), Ryssland.


Slaget inleddes av Nazityskland, som försökte erövra staden som en del av sin kampanj för att erövra Sovjetunionen. Men den sovjetiska röda armén, med hjälp av lokala civila, gjorde ett hårt motstånd, vilket ledde till en brutal och blodig stadskonflikt som varade i nästan sju månader.


Enligt olika historiska källor präglades striden av extremt våld, med båda sidor inblandade i hand-till-hand-strider, gatustrider och användandet av stridsvagnar och tungt artilleri. Staden förstördes till stor del, och dödssiffran var häpnadsväckande, med uppskattningar av totala dödsoffer som sträckte sig från 100 000 till 1 000 000.


En nyckelfaktor i den sovjetiska segern vid Stalingrad var general Georgij Zjukovs ledning, som organiserade försvaret av staden och samordnade motattacken som i slutändan ledde till de tyska styrkornas nederlag. En annan avgörande aspekt var stödet från den lokala civilbefolkningen, som gav mat, tak över huvudet och medicinsk vård till de sovjetiska trupperna och till och med gick med i kampen mot tyskarna.


Slaget hade också betydande strategiska konsekvenser för krigets utgång. Nederlaget vid Stalingrad markerade första gången som Hitlers styrkor hade besegrats på östfronten, och det var ett stort moraliskt lyft för de allierade. Det tvingade också tyskarna att dra sig ur Sovjetunionen och förändrade krigets fart till förmån för de allierade.


Sammanfattningsvis var slaget vid Stalingrad en avgörande händelse under andra världskriget och ett bevis på den sovjetiska röda arméns och civilbefolkningens mod och beslutsamhet. Det förblir ett betydelsefullt ögonblick i 1900-talets historia och är allmänt studerat och ihågkommen som en vändpunkt i kriget.


Källor:


Beevor, Antony. Stalingrad: The Fateful Siege: 1942-1943. Penguin, 1998.


Glantz, David M. Slaget om Leningrad, 1941-1944. University Press of Kansas, 2002.


Krause, Joachim. Stalingrad: Tyska 6:e arméns nederlag. Oxford University Press, 2008.


Werth, Alexander. Ryssland i krig, 1941-1945. E.P. Dutton & Co, 1964.

22 visningar

Comments


bottom of page