top of page

Slaget om Moskva - En av andra världskrigets vändpunkter


Slaget om Moskva var en betydande militär kampanj under andra världskriget, som ägde rum mellan oktober 1941 och januari 1942. Det utkämpades mellan den sovjetiska röda armén och den tyska Wehrmacht, med tyskarna i hopp om att fånga den sovjetiska huvudstaden och säkra en snabb seger i kriget. Trots sin första framgång tvingades tyskarna så småningom dra sig tillbaka på grund av de hårda vinterförhållandena och det sovjetiska försvarets motståndskraft.


Den tyska offensiven mot Moskva började i slutet av september 1941, då Wehrmacht snabbt ryckte fram mot den sovjetiska huvudstaden. Den sovjetiska röda armén överrumplades till en början av den tyska attackens snabbhet och grymhet och kunde inte sätta upp ett uthålligt försvar. Tyskarna avancerade snabbt och nådde Moskvas förorter i början av oktober och satte staden under belägring.


Trots den tyska framryckningen vägrade den sovjetiska regeringen att kapitulera och beordrade istället en massiv mobilisering av dess folk och resurser. Under de kommande månaderna inledde Röda armén en serie motattacker mot tyskarna, som gradvis pressade dem tillbaka och återtog kontrollen över Moskvas förorter. Tyskarna tvingades dra tillbaka sina trupper på grund av vintern, vilket gjorde det svårt för deras försörjningslinjer att nå sina trupper.


De hårda vinterförhållandena spelade en betydande roll i resultatet av slaget vid Moskva, eftersom de tyska trupperna inte var utrustade för den extrema kylan och inte kunde fortsätta sin framryckning. Den sovjetiska röda armén var däremot bättre förberedd på det hårda vädret, och kunde behålla sitt försvar trots de svåra förhållandena.


Slaget om Moskva var en vändpunkt i kriget, eftersom det markerade det första stora nederlaget för den tyska Wehrmacht och visade det sovjetiska folkets motståndskraft och beslutsamhet. Striden hade också en stor inverkan på moralen hos både det sovjetiska folket och den tyska armén, eftersom tyskarna insåg att de inte lätt kunde besegra Sovjetunionen, samtidigt som sovjeterna fick stöd av deras framgångsrika försvar av sin huvudstad.


Källor:


Beevor, A. (1998). Stalingrad: The Fateful Siege, 1942-1943. New York: Viking.

Clark, A. (1965). Barbarossa: Den rysk-tyska konflikten, 1941-1945. New York: William Morrow och Co.

Hastings, M. (2007). Inferno: The World at War, 1939-1945. New York: Alfred A. Knopf.

Ziemke, E. F., & Bauer, O. N. (1959). Moskva till Stalingrad: Beslut i öst. Washington, D.C.: Center of Military History, United States Army.

9 visningar

コメント


bottom of page