top of page

Skotten i Sarajevo - Händelsen som startade första världskriget


Skotten i Sarajevo syftar på mordet på ärkehertig Franz Ferdinand av Österrike, arvtagare till det österrikisk-ungerska riket, och hans fru Sophie, hertiginna av Hohenberg, den 28 juni 1914 i Sarajevo, Bosnien och Hercegovina. Mordet, som utfördes av medlemmar i en bosnisk-serbisk nationalistisk organisation, var en vändpunkt i europeisk historia och anses allmänt vara utlösaren till första världskriget.


Ärkehertigen och hans hustru besökte Sarajevo som en del av en rundtur i imperiet, och deras besök sågs som en möjlighet att stärka kopplingen mellan Österrike-Ungern och de territorier som det kontrollerade. Besöket möttes dock av motstånd av nationalistiska grupper i Bosnien, som såg det som en möjlighet att uttala sig om sin önskan om självständighet. På dagen för ärkehertigens besök var flera medlemmar av den nationalistiska gruppen, kallad den svarta handen, stationerade längs processionsvägen i avsikt att mörda ärkehertigen.


Det första försöket på ärkehertigens liv inträffade när hans konvoj passerade en av mördarna, Nedeljko Cabrinovic, som kastade en bomb mot bilen. Bomben missade sitt avsedda mål, men ärkehertigens bil skadades lätt och flera av passagerarna skadades. Trots det misslyckade försöket beslutade ärkehertigen och hans fru att fortsätta med sin planerade resplan, vilket så småningom ledde dem till ett ödesdigert möte med en annan medlem av den svarta handen, Gavrilo Princip.


Princip var stationerad utanför ett kafé i Sarajevo när ärkehertigens bil körde förbi. När bilen saktade ner steg Princip fram och avlossade två skott och dödade både ärkehertigen och hans fru. Mordet på ärkehertigen var en chockerande händelse, och nyheterna om händelsen spreds snabbt över hela Europa.


Mordet på ärkehertig Franz Ferdinand var en nyckelhändelse i uppbyggnaden till första världskriget. Det österrikisk-ungerska riket, som redan stod inför växande spänningar med Serbien, såg mordet som en möjlighet att vidta åtgärder mot det upplevda hot som Serbien utgjorde. Som svar förklarade Österrike-Ungern krig mot Serbien den 28 juli 1914 och konflikten eskalerade snabbt till ett fullskaligt krig som involverade många av Europas stormakter.


Sammanfattningsvis var skottet i Sarajevo ett avgörande ögonblick i europeisk historia, som markerade början på en kedja av händelser som ledde till utbrottet av första världskriget. Mordet på ärkehertig Franz Ferdinand var resultatet av växande spänningar mellan Österrike-Ungern och de territorier som det kontrollerade, och önskan från nationalistiska grupper i Bosnien att hävda sin självständighet. Evenemanget tjänar som en påminnelse om de förödande konsekvenserna av politiska och etniska spänningar, och vikten av att hitta fredliga lösningar på konflikter.


Källor:


"Mordet på ärkehertig Franz Ferdinand." History.com, A&E Television Networks, 9 juni 2017, www.history.com/topics/world-war-i/assassination-of-archduke-franz-ferdinand.

"Mordet på ärkehertig Franz Ferdinand." BBC, BBC, www.bbc.com/history/events/the_assassination_of_archduke_franz_ferdinand.

"Mordet på ärkehertig Franz Ferdinand." Wikipedia, Wikimedia Foundation, 20 januari 2021, en.wikipedia.org/wiki/Archduke_Franz_Ferdinand_assassination.

64 visningar

Kommentare


bottom of page