top of page

Raoul Wallenberg - Svensken som räddade tusentals judarRaoul Wallenberg var en svensk arkitekt och diplomat som är mest känd för sina heroiska insatser för att rädda livet på tiotusentals ungerska judar under Förintelsen. Han föddes den 4 augusti 1912 i Stockholm, Sverige och dog i sovjetiskt förvar 1945. Hans tapperhet och osjälviskhet har inspirerat människor över hela världen och han anses allmänt vara en av 1900-talets största humanitärer.


Wallenberg anlände till Budapest, Ungern i juli 1944 som diplomat som representerade den svenska legationen. Vid den tiden var Ungern under nazistisk ockupation och landets judiska befolkning hölls på att samlas och skickas till dödsläger. Wallenberg, som genom sitt arbete med Svenska Röda Korset utsatts för förintelsens fasor, var fast besluten att göra något för att hjälpa.


Han började med att utfärda svenska skyddspass till judar, vilket skyddade dem från utvisning. Han skapade också ett nätverk av säkra hus och ordnade så att mat och medicinska förnödenheter distribuerades till de behövande. Wallenberg gick också långt för att förhandla med nazisterna, och satte ofta sitt eget liv på spel för att säkra frigivningen av judiska fångar och skydda de gömda.


Trots de farliga förhållandena och sitt eget osäkra öde fortsatte Wallenberg oförtröttligt att arbeta för att rädda liv. Hans tapperhet och beslutsamhet inspirerade andra att gå med honom i hans ansträngningar, och tillsammans kunde de rädda tiotusentals judar från en säker död.


Efter krigets slut arresterades Wallenberg av sovjetiska styrkor och försvann in i det sovjetiska Gulag. Trots många försök från den svenska regeringen att säkra hans frigivning, sågs Wallenberg aldrig igen och hans öde förblir ett mysterium än i dag.


Raoul Wallenbergs arv fortsätter att leva vidare och fungerar som ett lysande exempel på en persons kraft att göra skillnad. Han har hedrats med ett flertal utmärkelser och minnesmärken, inklusive kongressens guldmedalj och Raoul Wallenberg Academy i Sverige.


Källor:


"Raoul Wallenberg." United States Holocaust Memorial Museum, United States Holocaust Memorial Museum, www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10005143.


"Raoul Wallenberg." Holocaust Encyclopedia, United States Holocaust Memorial Museum, www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10007995.


"Raoul Wallenberg." Jewish Virtual Library, Jewish Virtual Library, www.jewishvirtuallibrary.org/raoul-wallenberg.

14 visningar

Kommentit


bottom of page