top of page

Pol Pot - Kambodjas forna diktator


Pol Pot var en kambodjansk kommunist och revolutionär som tjänstgjorde som premiärminister för den röda khmerernas regering i Kambodja från 1976 till 1979. Född 1925 som Saloth Sar, antog han den revolutionära pseudonymen Pol Pot på 1960-talet och kom till makten som ledare från Kampucheas kommunistiska parti (CPK), även känd som Röda Khmererna.


Under Röda Khmerernas regim genomgick Kambodja en av de mest brutala och katastrofala förvandlingarna i något modernt samhälle. Pol Pot och Röda Khmererna försökte skapa ett helt agrart, klasslöst samhälle genom att genomföra radikal politik, inklusive tvångsförflyttning av stadsbefolkningen till arbetsläger på landsbygden, eliminering av alla former av personlig egendom och privat företagande och avrättning av dem som anses vara statens fiender.


Resultatet var en enorm förlust av liv, med uppskattningar som sträcker sig från 1,5 till 2,5 miljoner människor som dör av avrättningar, svält, sjukdomar och överarbete. De röda khmerernas regim har beskrivits som ett av 1900-talets värsta grymheter och Pol Pot har hållits ansvarig för den stora majoriteten av det lidande som det kambodjanska folket åsamkades under denna period.


Efter Röda Khmerernas fall 1979 gömde sig Pol Pot och andra ledare för Röda Khmererna i Kambodjas djungel och fortsatte att föra ett gerillakrig mot den vietnamesiskt stödda regeringen i flera år. 1997 arresterades Pol Pot av sina egna anhängare och sattes i husarrest, där han dog ett år senare.


Under de senaste åren har ansträngningar gjorts för att ställa de som är ansvariga för de röda khmerernas brott inför rätta, inklusive inrättandet av Extraordinary Chambers in the Courts of Cambodia (ECCC) 2006. Men många av de tidigare ledarna för Röda khmererna, inklusive Pol Pot, ställdes aldrig inför rätta, och arvet från deras brott fortsätter att förfölja Kambodja än i dag.


Källor:


"Kambodja: Arvet efter Pol Pot och Röda Khmererna." av Alexander Laban Hinton. I The Oxford Handbook of Genocide Studies, redigerad av Donald Bloxham och A. Dirk Moses, 2010.

"The Killing Fields Revisited: Nya bevis på massmord i Kambodja." av Craig Etcheson. I Journal of Genocide Research, vol. 7, nr. 3, 2005.

"Arvet efter Pol Pot." av David P. Chandler. I The Journal of Modern History, vol. 69, nr. 1, 1997.

"Pol Pot." av Ben Kiernan. I The Oxford Handbook of the History of Communism, redigerad av Stephen A. Smith, 2014.

23 visningar
bottom of page