Plundringen av Rom är en historisk händelse som inträffade år 410 e.Kr., då staden Rom invaderades och plundrades av västgoterna, en germansk stam som hade bott i Romarriket i flera år. Plundringen av Rom anses vara en av de viktigaste händelserna i det romerska imperiets förfall och har studerats av historiker i århundraden.
Västgoterna leddes av deras kung, Alarik, som hade sökt hämnd mot romarna i flera år. Romarna hade misshandlat västgoterna, och Alarik hade sökt betalt för sina trupper i flera år. Efter ett misslyckat försök att invadera Rom 408, lyckades Alaric och hans armé slutligen 410.
Plundringen av Rom var en brutal och destruktiv händelse som varade i tre dagar. Visigoterna plundrade och plundrade staden och tog allt av värde de kunde hitta, inklusive guld, silver och andra skatter. De förstörde många byggnader, inklusive kyrkor och hem, och dödade många romerska medborgare. Händelsen var ett betydande slag för det romerska riket, som hade minskat i flera år.
Plundringen av Rom hade en betydande inverkan på det västromerska riket och markerade början på slutet för den en gång så mäktiga civilisationen. Händelsen hade också en betydande inverkan på världen, eftersom den signalerade starten på en ny era, medeltiden.
Källor:
Heather, Peter. Romarrikets fall: En ny historia. Oxford University Press, 2006.
Gibbon, Edward. Historien om det romerska imperiets förfall och fall. Penguin Classics, 2000.
Oost, Stewart Irvin. Galla Placidia Augusta: En biografisk uppsats. University of Chicago Press, 1968.
Brown, Peter. Senantikets värld: Från Marcus Aurelius till Muhammed. W.W. Norton & Company, 1989.
Ward-Perkins, Bryan. Roms fall och civilisationens slut. Oxford University Press, 2005.
Comments