top of page

Operation Valkyria - Det bästa försöket att mörda Hitler


Under andra världskriget gjordes massor med försök att mörda Hitler, allt ifrån att försöka skjuta honom till att spränga hans plan. Operation Valkyrie var en misslyckad militär komplott för att mörda Adolf Hitler och störta nazistregimen i Tyskland under andra världskriget. Planen kläcktes 1944 av en grupp tyska arméofficerare och var ett av flera liknande försök att ta bort Hitler från makten och avsluta kriget.


Ursprunget till Operation Valkyrie kan spåras tillbaka till de första åren av andra världskriget, då tyska militärledare blev allt mer desillusionerade över Hitlers ledarskap och krigets riktning. Många av dessa officerare, inklusive Claus von Stauffenberg, en dekorerad veteran från kampanjen i Nordafrika, trodde att Hitler ledde Tyskland till katastrof och att det var deras plikt att avlägsna honom från makten.


1943 utsågs von Stauffenberg till stabschef för general Friedrich Fromm, befälhavaren för ersättningsarmén, som ansvarade för att utbilda nya rekryter. Fromm var också medlem i anti-Hitlermotståndet och gav von Stauffenberg tillgång och möjlighet att planera mordet.


Själva planen var enkel: von Stauffenberg skulle plantera en bomb i Hitlers högkvarter i Östpreussen, Varglyan, under ett möte med höga nazistiska ledare. Explosionen skulle döda Hitler och hans främsta rådgivare, och med deras ledare borta, skulle det antinazistiska motståndet gå snabbt för att ta kontroll över regeringen och militären.


Operationen lyckades dock inte. Trots att han kom nära Hitler och planterade bomben kunde von Stauffenberg inte utlösa explosionen, och Hitler överlevde med endast mindre skador. Det misslyckade försöket ledde till ett tillslag mot motståndet, där många av konspiratörerna arresterades och avrättades.


Trots dess slutgiltiga misslyckande förblir Operation Valkyrie en av de mest kända komplotterna mot Hitler och en symbol för modet och beslutsamheten hos dem som motsatte sig den nazistiska regimen. Historien om handlingen har berättats i många böcker, filmer och dokumentärer och har inspirerat generationer av människor runt om i världen.


Källor:


"Operation Valkyrie: Handlingen för att döda Hitler." History.com. A&E Television Networks, n.d. Webb. 12 februari 2023.

"Claus von Stauffenberg." Wikipedia. Wikimedia Foundation, n.d. Webb. 12 februari 2023.

"Operation Valkyrie: Det tyska motståndet och planen för att mörda Hitler den 20 juli." ThoughtCo. Dotdash, n.d. Webb. 12 februari 2023.

2 visningar

Comments


bottom of page