top of page

Neil Armstrong - Först på månen!


Introduktion:


Neil Armstrong var en amerikansk astronaut och den första personen som gick på månen. Hans berömda ord "Det är ett litet steg för människan, ett gigantiskt språng för mänskligheten" har blivit ikoniska i rymdutforskningens historia. I den här uppsatsen kommer vi att undersöka Armstrongs bakgrund, hans karriär på NASA och hans arv.


Bakgrund:


Neil Armstrong föddes i Wapakoneta, Ohio 1930. Han utvecklade en kärlek till flyget i ung ålder och tog sitt flygcertifikat innan han ens var gammal nog att köra bil. Efter att ha tjänstgjort i Koreakriget som sjöflygare fortsatte Armstrong med att studera flygteknik vid Purdue University.


Karriär på NASA:


Armstrong valdes ut som astronaut av NASA 1962. Han flög sitt första uppdrag, som kommandopilot för Gemini 8, 1966. Under detta uppdrag blev han den första personen som dockade två rymdfarkoster tillsammans i omloppsbana. Armstrongs mest kända uppdrag kom 1969 när han beordrade rymdfarkosten Apollo 11 på dess historiska uppdrag att landa på månen.


Den 20 juli 1969 blev Armstrong den första personen som klev upp på månens yta. Hans ikoniska ord, "Det är ett litet steg för människan, ett gigantiskt steg för mänskligheten", sändes live till miljontals människor runt om i världen. Armstrong och hans andra astronaut, Edwin "Buzz" Aldrin, tillbringade cirka två och en halv timme utanför rymdfarkosten, samlade prover och utförde experiment.


Arv:


Neil Armstrongs prestation att bli den första personen att gå på månen har haft en bestående inverkan på världen. Hans tapperhet och beslutsamhet har inspirerat generationer av människor att göra karriärer inom vetenskap och teknik.


Efter att ha lämnat NASA arbetade Armstrong som professor i teknik vid University of Cincinnati och tjänstgjorde i olika styrelser och kommissioner relaterade till rymdutforskning. Han tilldelades många utmärkelser under sin livstid, inklusive Presidential Medal of Freedom 1969 och Congressional Gold Medal 2009.


Neil Armstrong dog 2012 vid en ålder av 82. Hans arv fortsätter att inspirera människor runt om i världen att drömma stort och arbeta hårt för att uppnå sina mål.


Källor:


"Neil Armstrong." NASA. N.p., n.d. Webb. 31 mars 2023.

"Neil Armstrongs biografi." Biography.com. N.p., n.d. Webb. 31 mars 2023.

"Neil Armstrong." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, Inc., n.d. Webb. 31 mars 2023.

"Neil Armstrong, First Man on the Moon, dör vid 82." CNN. Cable News Network, 26 augusti 2012. Webb. 31 mars 2023.

"Neil Armstrong: Den första mannen på månen." Space.com. N.p., 20 juli 2019. Webb. 31 mars 2023.

10 visningar

Comments


bottom of page