top of page

Nefertiti - En mäktig kvinnlig farao?


Nefertiti var en forntida egyptisk drottning och hustru till farao Akhenaton, som styrde Egypten under den 18:e dynastin, omkring 1353-1336 f.Kr. Hon var en av de mäktigaste och mest inflytelserika kvinnorna i sin tid, och hennes arv har haft en bestående inverkan på Egyptens historia.


Nefertiti är mest känd för sin skönhet, som förevigades i den ikoniska bysten som upptäcktes 1912 av den tyske arkeologen Ludwig Borchardt. Bysten, som nu är inrymd i Neues Museum i Berlin, anses vara ett av mästerverken i antik egyptisk konst, och den har blivit en av de mest kända symbolerna för egyptisk kultur. Trots sin skönhet var Nefertiti mycket mer än bara en drottninggemål. Hon spelade en viktig roll i sin tids religiösa och politiska angelägenheter, och hon var en stark anhängare av sin mans revolutionära religiösa reformer. Under Akhenatens styre övergav Egypten den traditionella polyteistiska religionen till förmån för en monoteistisk dyrkan av solguden Aten, och Nefertiti var en nyckelfigur i denna religiösa revolution. Man tror att Nefertiti till och med kan ha regerat som medregent med sin man efter hans död, även om de exakta detaljerna om hennes regeringstid är oklara. Vissa teorier tyder på att hon till och med kan ha tagit på sig faraos mantel efter Akhenatons död och regerat under namnet Smenkhkare. Detta är dock fortfarande en debattfråga bland historiker och arkeologer.


Trots de många mysterierna kring hennes liv, är Nefertiti fortfarande en av de mest spännande gestalterna i forntida egyptisk historia. Hennes skönhet, makt och inflytande har inspirerat otaliga konstverk, litteratur och film, och hennes arv fortsätter att fängsla människor än i dag.


Sammanfattningsvis var Nefertiti en mäktig och inflytelserik drottning som spelade en central roll i det religiösa och politiska livet i det antika Egypten. Hennes skönhet och arv har haft en bestående inverkan på Egyptens historia, och hon är fortfarande en av de mest fascinerande figurerna i sin tid. Oavsett om hon är en drottningkonsort, medregent eller till och med som en farao i sin egen rätt, förblir Nefertiti en bestående symbol för skönheten och kraften i den antika egyptiska kulturen.


Källor:


±A History of World Societies av John P Mckay m.flera.

±World History (A new perspective) av Clive Ponting

±Perspektiv på historien av Lars, Hans och Örjan Nyström

±S.O Historia ämnesbok av Elisabeth Ivansson, Robert Sandberg och Mattias Tordai

±Svunna riken av Markus Hattstein

±Historisk tv dokumentär: Forntida Egypten

±Föreläsning på youtube: 1177 BC - The Year Civilization Collapsed (Eric Cline, PhD)

±Historiska hemligheter Säsong 2 - Avsnitt 1: Cheops pyramiden

±Historiska hemligheter Säsong 2 - Avsnitt 3: Nefertitis byst

±Egypt's Lost Queens (Ancient Egypt Documentary) | Timeline

±Immortal Egypt: The Road To The Pyramids (Ancient Egypt Documentary) | Timeline

±Immortal Egypt: Zenith (Ancient Egypt Documentary) | Timeline

±Immortal Egypt: Chaos (Ancient Egypt Documentary) | Timeline

±The Mystery Of Tutankhamun's Gold | Egypt Detectives | Timeline - https://www.youtube.com/watch?v=6md5qDSXwXM

±The Elite Family Cursed By King Tut | Tutankhamun's Tomb (Ancient Egypt Documentary) | Timeline - https://www.youtube.com/watch?v=UveGlCnbKDQ

±The Photographs That Brought Tutankhamun To Life | The Man Who Shot Tutankhamun | Timeline - https://www.youtube.com/watch?v=axlFQ2IRW2A

97 visningar

Commentaires


bottom of page