top of page

Narendra Modi - Indiens högerextrema ledare


Narendra Modi är en indisk politiker och Indiens nuvarande premiärminister, tjänstgör sedan maj 2014. Han är medlem i Bharatiya Janata Party (BJP) och Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), en högerorienterad hindunationalistisk frivilligorganisation.


Modi föddes den 17 september 1950 i Vadnagar, en liten stad i den indiska delstaten Gujarat, och växte upp i en fattig familj och arbetade som teförsäljare i sina yngre år. Trots att han stod inför utmaningar och hinder steg han upp i raden av RSS och BJP och utsågs till Gujarats chefsminister 2001. Under sin tid som chefsminister fick Modi kredit för att ha gjort betydande förbättringar i den ekonomiska utvecklingen och infrastrukturutvecklingen i staten , men fick också kritik för sin hantering av upploppen i Gujarat 2002, där hundratals människor, mestadels muslimer, dödades.


2014 ställde Modi emot det allmänna valet som BJP:s premiärministerkandidat och vann med en jordskredsseger och vann 282 av de 543 platserna i parlamentet. Han blev den första premiärministern på trettio år som ledde ett enda parti till en majoritetsregering.


Sedan han blev premiärminister har Modi lanserat flera ambitiösa initiativ, inklusive programmet "Make in India", som syftar till att uppmuntra utländska företag att investera i Indien och göra landet till ett globalt tillverkningsnav. Han har också lanserat "Swachh Bharat Abhiyan", en rikstäckande renlighetskampanj som syftar till att förbättra saniteten i Indien. Initiativet "Digital India" var ett annat stort program som lanserats av Modi för att främja användningen av teknik i landet och göra Indien till en digital ekonomi.


Inom utrikespolitiken har Modi fokuserat på att stärka Indiens relationer med andra länder och stärka dess globala profil. Han har gjort flera internationella resor och varit värd för flera världsledare, inklusive USA:s president Barack Obama, Kinas president Xi Jinping och Japans premiärminister Shinzo Abe.


Modis ledarskap har varit föremål för både beröm och kritik. Supportrar krediterar honom för att ha förändrat Indiens image på den globala scenen och tillhandahållit ett avgörande ledarskap, medan motståndare kritiserar honom för hans hindunationalistiska åsikter och hantering av frågor som medborgarskapsändringslagen och böndernas protester.


Sammanfattningsvis är Narendra Modi en kontroversiell men inflytelserik person inom indisk politik, med en betydande inverkan på landets ekonomi och utrikespolitik. Trots kritiken har hans initiativ vunnit stöd från ett stort antal indianer och han är fortfarande en populär ledare.


Källor:


"Narendra Modi. Wikipedia, Wikimedia Foundation, 11 feb. 2023, en.wikipedia.org/wiki/Narendra_Modi.

"Narendra Modi: Tepojken som blev Indiens premiärminister." BBC News, BBC, 29 maj 2014, www.bbc.com/news/world-asia-india-27610280.

"Gör i Indien. Wikipedia, Wikimedia Foundation, 7 feb. 2023, en.wikipedia.org/wiki/Make_in_India.

"Swachh Bharat Abhiyan." Wikipedia, Wikimedia Foundation, 9 feb. 2023, en.wikipedia.org/wiki/Swachh_Bharat_Abhiyan.

"Digital Indien." Wikipedia, Wikimedia Foundation, 8 feb. 2023, en.wikipedia.org/wiki/Digital_India.

3 visningar

Comments


bottom of page