top of page

Muhammed Ali - Cassius Clay ( Den kända boxaren )


Muhammad Ali föddes den 17 januari 1942 i Louisville, Kentucky. Han hette ursprungligen Cassius Clay, men bytte namn till Muhammad Ali efter att ha konverterat till islam 1964. Ali anses vara en av de största boxarna genom tiderna, med ett imponerande rekord på 56 vinster, varav 37 var knockouts. Alis arv sträcker sig dock långt utanför boxningsringen. Han var också en högljudd aktivist för medborgerliga rättigheter och en symbol för hopp för många marginaliserade samhällen.


Boxningskarriär


Ali fick först ett erkännande som boxare 1960, då han vann en guldmedalj i lätt tungvikt vid olympiska sommarspelen i Rom. Han blev professionell senare samma år och fick snabbt ett rykte för sin snabbhet, smidighet och kraftfulla slag. 1964 vann han sin första tungviktstitel och besegrade Sonny Liston i ett stort uppror. Han fortsatte med att försvara sin titel mot ett antal andra topputmanare, inklusive Joe Frazier och George Foreman.


En av Alis mest kända slagsmål var "Fight of the Century" 1971, där han mötte Joe Frazier. Matchen hypades upp som en kamp mellan två obesegrade mästare, och den levde upp till sin fakturering. Frazier vann kampen i ett enhälligt beslut, men Ali skulle fortsätta att slå Frazier i två efterföljande rematcher.


Ali var också känd för sin showmanship och sin förmåga att trash talk sina motståndare. Han förklarade berömt, "Jag är störst!" och "Flyt som en fjäril, stick som ett bi." Hans karisma och personlighet gjorde honom till en favorit hos fans, och han kallades ofta för "Folkets mästare".


Aktivism och social rättvisa


Ali var dock inte nöjd med att bara vara en boxare. Han använde sin plattform för att tala ut om en mängd olika sociala frågor, inklusive medborgerliga rättigheter, antikrigsaktivism och religionsfrihet. 1967 vägrade han att bli inkallad till militären under Vietnamkriget, med hänvisning till sin religiösa övertygelse och motstånd mot kriget. Han fråntogs därefter sin tungviktstitel och fick fem års fängelse, även om han aldrig avtjänade tid bakom galler.


Alis vägran att bli utarbetad var ett mycket kontroversiellt beslut vid den tiden, men det bidrog till att stimulera antikrigsrörelsen och cementerade hans rykte som en symbol för motstånd och mod. 1971 upphävde Högsta domstolen hans dom, och han kunde återuppta sin boxningskarriär.


Arv


Ali gick i pension från boxningen 1981, men hans arv som både boxare och aktivist fortsätter att inspirera människor runt om i världen. Han tilldelades Presidential Medal of Freedom 2005, och hans berömda citat, "Jag är den största", har blivit en bestående slagord. Han fungerade också som mentor och förebild för en ny generation boxare, inklusive Mike Tyson och Lennox Lewis.


Ali gick bort den 3 juni 2016, 74 år gammal, men hans inverkan på världen kommer aldrig att glömmas. Han var en sann boxningslegend och en förkämpe för social rättvisa, vars arv kommer att fortsätta att inspirera kommande generationer.


Källor:


"Muhammad Ali." Biography.com. A&E Television Networks, LLC, n.d. Webb. 15 februari 2023. https://www.biography.com/athlete/muhammad-ali.


"Muhammad Ali: Boxningslegend, aktivist och global ikon." BBC Nyheter. BBC, 3 juni 2016. Webb. 15 februari 2023. <https://www.bbc.com/news/world-us-canada

43 visningar

Comments


bottom of page