top of page

Medborgarrättsrörelsen

Hej där! Här kommer en liten text som handlar om medborgarrättsrörelsen i USA. Så vill du veta mer om Rosa Parks, Martin Luther King och Malcolm X har du kommit rätt.
En kamp för lika rättigheter

Länge har USA varit diskriminerade mot mörkhyade. Under 1600 och 1700-talet var det många som betraktade mörkhyade som djur & ägodelar. Under 1800-talet och början av 1900-talet började detta att förändras. För att stoppa denna utveckling anslöt sig många vita till KK. En rörelse som ville se ett vit USA. Under mitten av 1900-talet så minskade dock deras antal och allt fler började uttrycka sympati och empati för mörkhyade. Det fanns dock en del lagar & regler som fortfarande diskriminerade mörkhyade. Dessa brukar kallas för Jim Crow lagarna. De innehöll olika saker i olika delstater men kunde vara t.e.x. skolor för enbart vita, olika platser i bussen ( De längst fram för vita och längst bak för mörkhyade ), resturanger som inte serverade mörkhyade, separata toaletter för vita / mörkhyade osv. 1954 förklarade högsta domstolen i USA att ”åtskilda men likvärdiga”-principen var oförenlig med landets konstitution – i alla fall när det gällde utbildning, men inte när det gällde bussarna, toaletterna m.m Många ville därför göra något för att förändra detta men visste inte hur de skulle göra.


Bussprotesten som startade allt

En av dem som ville se en förändring var Rosa Parks. Hon startade därför bussprotesten i Montgomery år. 1955. Hon vägrade att flytta på sig för en vit man, vilket hon skulle ha gjort enligt lagen. Detta brukar ses som startskottet för den amerikanska medborgarborgarrättsrörelsen. De mörkhyade vägrade att åka kommunal buss och eftersom de utgjorde majoriteten av de som åkte buss, så lyckades till slut bojkotten. Den diskriminerade lagen skrotades!


En annan protest var the woolworth sit-in, då ett gäng mörkhyade satt sig inne på en resturang där bara vita serverades. Detta skeede år. 1960 och den såg från början ut att misslyckas, men hela tiden växte antalet deltagare och till slut fick resturangen ge vika.


Martin Luther King

En av de som deltog i bussbojkotten var Martin Luther King. Han var en amerikansk pastor, aktivist och framstående ledare inom afroamerikanska medborgarrättsrörelsen. Den 28 augusti 1963, höll Martin Luther King det berömda talet ” I have a Dream ” i Washington D.C. Mer än 250.000 deltog.


En viktig lagen går igenom

1964 gick Civil rights act lagen igenom, vilket förbjöd diskriminering i arbetslivet och på offentliga inrättningar. Den förbjöd även diskriminering baserad på kön, religionstillhörighet eller födelseland. Lagen skriftades urpsrunligen av John F Kennedy men det var hans efterträdare Lyndon B Johnson som drev igenom den, efterom John F Kennedy blivit mördad.


Lika rösträtt - Bara ett år senare

År.1965 går rösträttslagen igenom, vilket tog bort kravet att man måste vara läskunnig för att kunna få rösta. Något som även såklart drabbade vita, men framförallt mörkhyade.


Malcolm X

Malcolm X – Förespråkade i början mörkhyades rättigheter men gick sedan över till att mörkhyade var bättre än vita. Han var också muslim. Efter sin pilgrimsfärd till Mecka tog han namnet El-Hajj Malik El-Shabazz. Han blev skjuten till döds samma år, dvs 1965.


Efter honom?

The black panther moment – En såväl demokratisk som militär organization.


Vid Martin Luther Kings död år. 1968 hade medborgarrättsrörelsen uppnått sina viktigaste mål och ses därför av de flesta historiker som över. Dock lever fortfarande själva kampen kvar idag i USA.


Idag

Black lives matter rörelsen - Startade framförallt för att försöka minska antalet mörkhyade som dödats av poliser i USA. De har blivit både hyllade och kritiserade. Vissa säger att de representerar folket och står på folkets sida, andra säger att de är våldsamma och angripper framförallt vita helt utan anledning.


Källor

žS.O – Seriens bok: Historia av Elisabeth Ivansson, Robert Sandberg och Mattias Tordai

Perspektiv på historien av Lars, Hans och Örjan Nyström

A History of world societies av John P. Mckay m.flera.

World History (A new perspective) av Clive Ponting


Om du istället vill lyssna på mig när jag berättar om medborgarrättsrörelsen, kika på denna:


https://www.youtube.com/watch?v=3D4E19566VI - Världens historia del 50 - Kalla krigets början och medborgarrättsrörelsen

429 visningar

Comments


bottom of page