top of page

Martin Luther King

Martin Luther King Jr. var en baptistminister och social aktivist som spelade en nyckelroll i den amerikanska medborgarrättsrörelsen från mitten av 1950-talet fram till hans lönnmord 1968. Han föddes den 15 januari 1929 i Atlanta, Georgia, och växte upp i en medelklassfamilj. King var en begåvad student, hoppade över både nionde och tolfte klass och började på Morehouse College vid 15 års ålder. Han fortsatte sedan att studera vid Crozer Theological Seminary och Boston University, där han tog sin doktorsexamen. i teologi.


Kings ledarskap och förespråkande för medborgerliga rättigheter började under Montgomery Bus Bojkott 1955. Efter att Rosa Parks arresterades för att hon vägrade ge upp sin plats på en Montgomery-buss till en vit person, ledde King en bojkott av stadens bussar som varade i över ett år . Bojkotten var framgångsrik för att få ett slut på segregationen på Montgomerys kollektivtrafiksystem och gjorde King till en nationellt erkänd ledare för medborgarrättsrörelsen.


King fortsatte att vara en central figur i medborgarrättsrörelsen och förespråkade lika rättigheter för afroamerikaner genom fredliga protester och civil olydnad. Han var känd för sina kraftfulla tal och sitt engagemang för ickevåldsmotstånd inför våld och förtryck.


Ett av Kings mest kända tal var hans "I Have a Dream"-tal, som han höll under mars på Washington för jobb och frihet 1963. I talet uppmanade King till ett slut på rasdiskriminering och för jämlikhet och rättvisa för alla människor, oavsett ras.


Utöver sitt förespråkande för medborgerliga rättigheter var King också en stark motståndare till Vietnamkriget, vilket han såg som en distraktion från kampen för rasrättvisa på hemmaplan. Hans motstånd mot kriget ledde till kontroverser och kritik, men han fortsatte att tala emot det fram till sin död.


Kings arv som ledare för medborgerliga rättigheter och förespråkare för rättvisa och jämlikhet känns än idag. Han tilldelades Nobels fredspris 1964 och hans födelsedag firas som en federal högtid i USA. Hans tal och skrifter fortsätter att inspirera människor runt om i världen.


Källor:


"Martin Luther King Jr." Biography.com. A&E Television Networks, 13 januari 2022. Webb. 13 februari 2023. https://www.biography.com/activist/martin-luther-king-jr.


"Martin Luther King Jr." King Center. Martin Luther King Jr. Center for Nonviolent Social Change, n.d. Webb. 13 februari 2023. https://thekingcenter.org/about-dr-king/.


"Jag har en dröm." Martin Luther King Jr. Research and Education Institute. Stanford University, n.d. Webb. 13 februari 2023. https://kinginstitute.stanford.edu/king-papers/documents/i-have-dream-address-delivered-march-washington-jobs-and-freedom.


"Beyond Vietnam: A Time to Break Silence." Martin Luther King Jr. Research and Education Institute. Stanford University, n.d. Webb. 13 februari 2023. https://kinginstitute.stanford.edu/king-papers/documents/beyond-vietnam.

10 visningar
bottom of page