top of page

Live Aid - 1985 ( Världens mest sedda live konsert )


Live Aid var ett banbrytande musikevenemang som ägde rum den 13 juli 1985. Arrangerat av Bob Geldof och Midge Ure, var det ett konsertevenemang med dubbla ställen som syftade till att öka medvetenheten och finansiera den pågående etiopiska svältkrisen. Evenemanget hölls samtidigt i Londons Wembley Stadium och Philadelphias JFK Stadium och sågs av över 1,5 miljarder människor i 100 länder runt om i världen, vilket gör det till ett av de största globala tv-evenemangen i historien.


Ursprunget till Live Aid kan spåras tillbaka till en BBC-nyhetsrapport som Bob Geldof såg i oktober 1984 om hungersnöden i Etiopien. Rörd av katastrofens omfattning började Geldof genast med att organisera en förmånskonsert för att samla in pengar till hjälpinsatserna. Han rekryterade medmusikern Midge Ure för att hjälpa honom med uppgiften, och de två arbetade outtröttligt för att få ihop evenemanget på bara sex månader.


Konsertuppställningen var en all-star lista över några av de största namnen inom musik på den tiden, inklusive Queen, U2, David Bowie, Elton John, The Who och Paul McCartney, bland andra. Föreställningarna varvades med liveuppdateringar från Etiopien och vädjanden om hjälp, och den övergripande stämningen var en av enhet och syfte. Trots vissa logistiska svårigheter, såsom tekniska problem och ljudproblem, var evenemanget en rungande framgång och samlade in över 150 miljoner pund (cirka 250 miljoner dollar vid den tiden) för hjälpinsatserna.


Live Aid hade en djupgående inverkan på både musikbranschen och det allmänna medvetandet. Det markerade första gången som ett stort musikevenemang hade använts som en plattform för social och politisk aktivism, och det satte standarden för framtida välgörenhetskonserter som Farm Aid och Band Aid. Dessutom bidrog Live Aid till att sätta frågan om hungersnöd och fattigdom i världen i främsta rummet i det offentliga samtalet, och det inspirerade en generation unga människor att engagera sig i humanitär aktivism.


Sammanfattningsvis var Live Aid ett avgörande ögonblick i musik och humanitär historia. Genom musikens kraft samlade den människor från hela världen för att stödja en ädel sak, och den visade den otroliga inverkan som en enskild händelse kan ha på världen. Även om problemet med svält och fattigdom fortsätter att vara en utmaning, är Live Aid fortfarande ett inspirerande exempel på vad som kan uppnås när människor samlas i en god saks namn.


Källor:


"Live Aid." Wikipedia, Wikimedia Foundation, en.wikipedia.org/wiki/Live_Aid.


"Bob Geldof på Live Aid." BBC, BBC, 20 juni 2005, news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4104876.stm.


"Live Aid: A Music Revolution." TIME, TIME, 13 juli 2015, time.com/3937856/live-aid-music-revolution/.


"Effekten av Live Aid." Live Aid, liveaid.org.uk/the-impact-of-live-aid/.

602 visningar

Comments


bottom of page