top of page

Leo Tolstoy - En stor rysk författare


Leo Tolstoy (1828-1910) anses allmänt vara en av de största romanförfattarna genom tiderna. Han föddes i Yasnaya Polyana, Ryssland, och kom från en rik familj. Han fick en bra utbildning, men hans tidiga vuxna år präglades av planlöshet och utsvävningar. Det var inte förrän i slutet av trettiotalet som han började skriva på allvar, och hans första stora verk, Krig och fred, publicerades 1869. Tolstoj fortsatte att skriva produktivt fram till sin död och producerade verk som Anna Karenina, Ivan Iljitjs död , och uppståndelsen.


Tolstojs litterära arv präglas av hans djupa utforskande av det mänskliga tillståndet och hans kritik av det ryska samhället. Hans verk utforskar ofta teman som kärlek, familj, krig och död, och är kända för sin livfulla karaktärisering och uppmärksamhet på detaljer. Tolstojs författarskap har prisats för sin psykologiska insikt och sin förmåga att fånga essensen av mänsklig erfarenhet.


Utöver sitt litterära arbete var Tolstoj också känd för sina politiska och filosofiska övertygelser. Han var pacifist och kristen anarkist, och hans åsikter om ickevåldsmotstånd hade ett djupgående inflytande på personer som Mahatma Gandhi och Martin Luther King Jr. Tolstoys filosofi bottnade i en tro på vikten av att leva ett enkelt, moraliskt liv, och han trodde att individer hade makten att åstadkomma förändringar i världen.


Tolstojs arv fortsätter att ge eko idag, och hans verk läses och studeras fortfarande mycket. Hans inflytande på litteratur och filosofi har varit långtgående, och hans idéer om ickevåld och social rättvisa fortsätter att inspirera aktivister runt om i världen.


Källor:


"Leo Tolstoy" av Rachel Nuwer, Encyclopaedia Britannica, senast uppdaterad 18 juni 2021, https://www.britannica.com/biography/Leo-Tolstoy

"Leo Tolstoy: The Author Who Reinvented Himself" av Jane Ciabattari, BBC Culture, 22 januari 2019, https://www.bbc.com/culture/article/20190122-leo-tolstoy-the-author-who-reinvented- han själv

"The Essential Tolstoy: An Introduction to the Writer's Life and Work" av Eric Naiman, Stanford University Press, 2016.

16 visningar

Comments


bottom of page