top of page

Krimkrisen - 2014


Ukraina och Krim har länge varit en del av Ryssland. Deras gemensamma historia sträcker sig i ungefär 1000 år. År. 1991 upplöstes Sovjetunionen och Krim blev en del av Ukraina. Majoriteten av befolkningen på Krim var etniska ryssar och ser sig därför ofta mer som ryska än ukrainska.


Hur startade konflikten?


Sedan länge har det diskuterats i Ukraina om man skall försöka närma sig Ryssland och öst, eller EU och väst. 2914 var Viktor Janukovitj Ukrainas president. Han bestämde sig för att närma sig Ryssland, istället för EU. Detta ledde i sin tur till massiva protester och upplopp i huvudstaden Kiev. Den 22 februari 2014 så avsatte det dåvarande ukrainska parlamentet, Viktor Janukovitj. Detta gjordes olagligt, eftersom den egentligen behövs 2/3 av rösterna. Därför ses detta av många som en olaglig statskupp. Dagen därefter, den 23:e Februari 2014 röstade parlamentet för att förbjuda ryska på Krim. Problemet var att 90% av befolkningen på Krim pratade ryska.


Konflikten börjar


Den 27 Februari 2014 -Pro ryska rebeller och demonstranter tog snabbt kontroll över flera viktiga byggnader på Krim halvön. Ryssland hävdade att man ingrepp militärt på Krim, för att stoppa oron på Krim och undvika ett inbördeskrig mellan Krim och Ukraina. Dock kan det finnas andra anledningar bakom också så som: Rädd för att få en USA vänlig regering som skulle vilja gå med i Nato, att Ukraina skulle få gå med i EU, nya gasfyndigheter i Ukraina och Krim samt tillgång till fler hamnar.


Den 2 Mars 2014 varnade NATO Ryssland för att deras agerande kommer få konsekvenser. Likaså EU hotade Ryssland med ekonomiska sanktioner om de inte drog tillbaka deras trupper från Krim. Den 11 Mars röstade parlamentet på Krim för att bli självständiga från Ukraina. Den 16 Mars genomfördes en folkomröstning där befolkningen på Krim (97%) röstade för att bli en del av Ryssland. Dessa siffror har bestridits av såväl Ukraina och FN som EU. Under april månad 2014 rapporterades flera strider mellan ukrainska trupper och pro ryska rebeller på Krim halvön. Nu hotade USA Ryssland med ett fullskaligt kärnvapenkrig, om de skulle fortsätta någon sorts invasion av Ukraina. Ryssland valde att backa.


USA och EU införde sedan stora ekonomiska sanktioner mot Ryssland som straff. Krims annektering ses fortfarande än idag som ogiltig och olaglig.


Russia's Catastrophic Oil & Gas Problem -45 visningar

댓글


bottom of page