top of page

Katherine Johnson - Kvinnan som gjorde resan till månen möjlig!


Introduktion:


Katherine Johnson var en banbrytande matematiker och fysiker som gjorde betydande bidrag till USA:s rymdprogram. I den här uppsatsen kommer vi att undersöka hennes bakgrund, hennes karriär på NASA och hennes arv.


Bakgrund:


Katherine Johnson föddes 1918 i West Virginia. Hon visade en fallenhet för matematik i tidig ålder och fortsatte med en examen i matematik och franska från West Virginia State College 1937. Efter examen undervisade hon i matematik på en gymnasieskola innan hon anställdes av NASA:s föregångare, National Advisory Committee för Aeronautics (NACA), 1953.


Karriär på NASA:


Johnson började sin karriär på NACA som en "dator" - en term som används för att beskriva människor som utförde komplexa beräkningar för hand. Hon blev snabbt känd för sina exceptionella matematiska färdigheter och tilldelades så småningom till Flight Research Division. Hon arbetade på många projekt, inklusive Mercury- och Apollo-uppdragen, och hennes beräkningar var avgörande för framgången för dessa uppdrag.


Ett av Johnsons mest anmärkningsvärda bidrag var hennes arbete med banan för Apollo 11-uppdraget, som skickade de första människorna till månen. Hennes beräkningar bidrog till att rymdfarkosten skulle landa säkert och att astronauterna kunde återvända till jorden.


Arv:


Katherine Johnsons arbete på NASA banade väg för framtida generationer av kvinnor och minoriteter inom vetenskap och teknik. Hon var en banbrytare inom ett område som traditionellt dominerades av män, och hennes bidrag bidrog till att förändra uppfattningen om vad kvinnor kunde åstadkomma inom STEM-områden.


Johnson tilldelades många utmärkelser under sin livstid, inklusive Presidential Medal of Freedom 2015. Hon fortsatte att förespråka kvinnor och minoriteter inom STEM-områden fram till sin död 2020 vid 101 års ålder.


Idag fortsätter Katherine Johnsons arv att inspirera människor runt om i världen. Hennes historia har berättats i böcker och filmer, inklusive filmen "Hidden Figures" från 2016, som gav henne prestationer till en bredare publik.


Källor:


"Katherine Johnson." NASA. N.p., n.d. Webb. 31 mars 2023.

"Katherine Johnson: NASA-matematikern som hjälpte till att sätta människor på månen." BBC Nyheter. BBC, 24 februari 2020. Webb. 31 mars 2023.

"Katherine Johnsons biografi." Biography.com. N.p., n.d. Webb. 31 mars 2023.

"Katherine Johnson, NASA-matematiker med i 'Hidden Figures', dör vid 101." NPR. N.p., 24 februari 2020. Webb. 31 mars 2023.

188 visningar

コメント


bottom of page