top of page

Julius och Ethel Rosenberg - Spionparet som lyckades fixa kärnvapen till Sovjet!


Julius och Ethel Rosenberg var amerikanska medborgare som dömdes och avrättades för konspiration för att begå spioneri under det tidiga kalla kriget. Fallet med familjen Rosenberg var ett av 1900-talets mest kontroversiella och brett debatterade, med många människor som trodde att paret var oskyldigt och att deras rättegång var politiskt motiverad.


Julius Rosenberg föddes i New York City 1918, son till östeuropeiska judiska invandrare. Han blev involverad i vänsterpolitiska aktiviteter i sin ungdom och gick med i USA:s kommunistiska parti (CPUSA) på 1930-talet. Ethel Rosenberg föddes 1915 i New York City, även hon dotter till östeuropeiska judiska invandrare. Hon engagerade sig också i vänsterpolitisk verksamhet och var medlem i Ungkommunistförbundet.


1950 arresterades Julius Rosenberg och anklagades för sammansvärjning för att begå spioneri, specifikt för att ha skickat hemligstämplade uppgifter om atombomben till Sovjetunionen. Ethel Rosenberg greps strax efter och anklagades som en medkonspiratör. Rättegången mot Julius och Ethel Rosenberg ägde rum 1951 och var mycket uppmärksammad och kontroversiell. Åklagaren förlitade sig starkt på vittnesmålet från Ethels bror, David Greenglass, som själv hade varit inblandad i spionageverksamhet och hade gått med på att vittna mot sin syster och svåger i utbyte mot ett reducerat straff.


Makarna Rosenberg befanns skyldiga och dömdes till döden. De vidhöll sin oskuld under hela rättegången och efterföljande överklaganden, men deras övertygelser vidhölls och de avrättades i juni 1953.


Fallet med familjen Rosenberg är fortfarande en källa till kontroverser till denna dag. Vissa anser att paret var skyldiga och att deras avrättning var motiverad, medan andra menar att de var offer för en politiskt motiverad häxjakt. 1995 släpptes tidigare hemligstämplade FBI-dokument som gav ytterligare bevis på Julius Rosenbergs inblandning i spionageverksamhet. Men många människor är fortfarande skeptiska till dessa dokuments tillförlitlighet och fortsätter att tro att familjen Rosenberg orättvist dömdes och avrättades.


Sammanfattningsvis är fallet Julius och Ethel Rosenberg en avgörande händelse i amerikansk historia och fortsätter att vara föremål för intensiv debatt och diskussion. Medan vissa anser att paret var skyldiga och förtjänade sitt öde, menar andra att de var offer för en politiskt motiverad förföljelse och att deras avrättning var en allvarlig orättvisa. Oavsett ens ställning i fallet är det fortfarande ett viktigt kapitel i amerikansk historia och en påminnelse om kraften i rädsla och propaganda för att forma den allmänna opinionen.


Källor:


The Rosenberg Trial, av Mark S. Brooker (Greenwood Press, 2002)

The Rosenbergs, av Walter Schneir och Miriam Schneir (Penguin Books, 1996)

"The Rosenbergs and the Cold War", av Ellen Schrecker, i The Oxford Companion to American Military History (Oxford University Press, 1999)

163 visningar

Comments


bottom of page