top of page

Johannes Döparen


Johannes Döparen var en nyckelfigur i kristendomens historia och är erkänd som en viktig profet och föregångare till Jesus Kristus. Enligt Bibeln föddes Johannes Döparen av Sakarja, en judisk präst, och hans hustru Elisabet, som båda var högt uppsatta i ålder och inte hade kunnat bli gravida. Men en ängel visade sig för Sakarja och berättade för honom att Elisabet skulle föda en son, som de skulle döpa till Johannes.


Johannes Döparen är kanske mest känd för sin roll i att döpa Jesus Kristus i Jordanfloden. Denna händelse återberättas i alla fyra evangelierna i Nya testamentet, och ses som ett avgörande ögonblick i Jesu liv. Johannes beskrivs som att han döpt Jesus och sedan såg den helige Ande sänka sig över honom i form av en duva.


Johannes tjänst var fokuserad på omvändelse och Messias ankomst. Han beskrivs i evangelierna som att han predikar ett budskap om omvändelse och uppmanar människor att förbereda sig för Messias ankomst. John var känd för sin asketiska livsstil, att leva i vildmarken och livnära sig på en diet av gräshoppor och vild honung. Han bar kläder gjorda av kamelhår och avbildas ofta med ett läderbälte runt midjan.


Johannes popularitet som predikant och profet drog till sig stora folkmassor, och han betraktades som en mäktig och inflytelserik figur på sin tid. Men hans frispråkighet och kritik av de styrande myndigheterna ledde så småningom till att han arresterades och fängslades. Enligt evangelierna avrättades Johannes så småningom av kung Herodes Antipas, som styrde över regionen vid den tiden.


Johannes arv som profet och föregångare till Jesus Kristus har firats genom hela den kristna historien. Han betraktas som en nyckelfigur i utvecklingen av kristendomen, och avbildas ofta i konst och litteratur. Hans budskap om omvändelse och förberedelse för Messias ankomst fortsätter att ge genklang hos kristna runt om i världen.


Källor:


The Holy Bible, New International Version (NIV)

Matteusevangeliet, Markus, Lukas och Johannes

Bart D. Ehrman, "The New Testament: A Historical Introduction to the Early Christian Writings"

Raymond E. Brown, "En introduktion till Nya testamentet"

Craig S. Keener, "Johannesevangeliet: En kommentar"

32 visningar

Comments


bottom of page