top of page

Jaime Roldos - En till president som CIA störtade

Introduktion:


Jaime Roldós Aguilera var en ecuadoriansk politiker som tjänstgjorde som Ecuadors president från 1979 fram till sin död i en flygolycka 1981. I denna uppsats kommer vi att utforska Roldós bakgrund, hans presidentskap och händelserna kring hans död.


Bakgrund:


Roldós föddes 1940 i staden Guayaquil. Han studerade juridik vid det katolska universitetet i Guayaquil och tog senare en magisterexamen i statsvetenskap från universitetet i Grenoble i Frankrike. Han engagerade sig i politiken på 1960-talet och gick med i Ecuadorian Socialist Party (PSOE).


Ordförandeskap:


Roldós valdes till president i Ecuador 1979, med en plattform för demokratiska reformer och social rättvisa. Han genomförde ett antal reformer under sitt presidentskap, inklusive förstatligandet av landets oljeindustri och inrättandet av ett nationellt socialförsäkringssystem. Han arbetade också för att förbättra relationerna med andra latinamerikanska länder och för att minska Ecuadors beroende av USA.


Död:


Den 24 maj 1981 dödades Roldós och hans fru i en flygolycka nära den peruanska gränsen. Orsaken till kraschen fastställdes aldrig, men många trodde att det var resultatet av fult spel. Det gick rykten om att CIA eller andra utländska underrättelsetjänster var inblandade i kraschen, möjligen på grund av Roldós nationalistiska politik och hans kritik av utländsk inblandning i ecuadorianska angelägenheter.


Arv:


Roldós är ihågkommen som en förkämpe för demokrati och social rättvisa i Ecuador. Hans död är fortfarande ett kontroversiellt ämne, med vissa som tror att han var offer för ett politiskt mord. 2008 förklarade den ecuadorianska regeringen den 24 maj som en nationell helgdag för att hedra Roldós.


Slutsats:


Jaime Roldós Aguilera var en ecuadoriansk politiker som tjänstgjorde som president i Ecuador från 1979 till sin död i en flygolycka 1981. Han genomförde ett antal reformer under sin presidentperiod, inklusive förstatligandet av landets oljeindustri och inrättandet av en nationell socialförsäkringssystem. Hans död är fortfarande ett kontroversiellt ämne, med vissa som tror att han var offer för ett politiskt mord. Roldós arv fortsätter att minnas och firas i Ecuador.


Källor:


"Jaime Roldós Aguilera." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, Inc., n.d. Webb. 31 mars 2023.


"Jaime Roldós Aguilera." Latinamerikastudier. Brown University, n.d. Webb. 31 mars 2023.


"Ecuador firar årsdagen av Roldos flygkrasch." Opartisk Press. 24 maj 2008. Webb. 31 mars 2023.


"Jaime Roldós Aguilera." Britannica Academic. Encyclopædia Britannica, Inc., n.d. Webb. 31 mars 2023.


"Jaime Roldós Aguilera." Ecuadors historia. N.d. Webb. 31 mars 2023.

3 visningar

Comentarios


bottom of page