top of page

Ivar Kreuger - Tändstickskungen


Ivar Kreuger, även känd som "Tändstickskungen", var en svensk affärsman som blev en av de rikaste och mäktigaste individerna i världen under tidigt 1900-tal. Han blev berömmelse som chef för International Match Corporation, som kontrollerade en stor del av världens produktion och distribution av tändstickor. Men hans framgång var kortvarig och hans imperium rasade samman efter den stora depressionen, vilket ledde till hans död och avslöjandet av bedrägliga affärsmetoder.


Kreuger föddes 1880 i Kalmar, Sverige, i en förmögen familj. Han visade tidigt en fallenhet för affärer och vid 21 års ålder startade han ett eget företag, Kreuger & Toll Byggnads AB. Företaget specialiserade sig på konstruktion och blev snabbt framgångsrikt, vilket gjorde att Kreuger kunde expandera till andra branscher. Han köpte så småningom flera tändsticksfabriker i Sverige och startade International Match Corporation (IMC) 1911.


IMC blev ett av de största monopolen i världen och kontrollerade nästan 90 % av den globala tändsticksproduktionen. Kreuger använde sin enorma rikedom för att påverka politiker och göra strategiska investeringar i länder som Frankrike, Tyskland och USA. Han blev känd för sin påkostade livsstil och betraktades allmänt som ett finansiellt geni.


Men framgången för IMC byggdes på en grund av bedrägeri och bedrägeri. Kreuger använde falsk redovisningspraxis och manipulerade aktiekurser för att ge sken av ett lönsamt och blomstrande företag. Han sålde också obligationer till investerare och lovade hög avkastning, men använde pengarna till personliga utgifter och för att betala av andra skulder.


Börskraschen 1929 och den efterföljande stora depressionen förde fram Kreugers bedrägliga metoder. Investerare krävde tillbaka sina pengar och när Kreuger inte kunde betala tillbaka dem tvingades han försätta sig i konkurs. Avslöjandena av hans bedrägliga aktiviteter orsakade ett offentligt ramaskri och han blev allmänt misskrediterad.


I mars 1932 hittades Kreuger död i sin lägenhet i Paris, ett offer för självmord. Efterdyningarna av hans död avslöjade den fulla omfattningen av hans bedrägliga aktiviteter, och IMC kollapsade och orsakade omfattande ekonomiska förluster för investerare.


Sammanfattningsvis var Ivar Kreuger en man som tog sig till toppen av affärsvärlden genom list och svek. Trots hans rikedom och makt avslöjades hans bedrägliga aktiviteter så småningom, vilket ledde till hans fall och död. Han fungerar som en varnande berättelse om farorna med ekonomiska bedrägerier och vikten av transparens och integritet i affärspraxis.


Källor:


"Ivar Kreuger: Mannen som försökte kontrollera världen." Investopedia, 15 februari 2021, www.investopedia.com/terms/i/ivar-kreuger.asp.


"Ivar Kreuger." Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., www.britannica.com/biography/Ivar-Kreuger.


"Tändstickskungen: Ivar Kreuger." The New York Times, The New York Times, 17 mars 1932, www.nytimes.com/1932/03/17/archives/the-match-king-ivar-kreuger.html.44 visningar

Comments


bottom of page