top of page

Indus kulturen - En mäktig flodkulturIndus-civilisationen, även känd som Harappan-civilisationen, var en av världens tidigaste och största urbana civilisationer, som blomstrade mellan 2600 f.Kr. och 1900 f.Kr. i vad som nu är Pakistan och nordvästra Indien. Civilisationen är uppkallad efter Indusfloden, där de första större bosättningarna upptäcktes.


Induscivilisationen var känd för sina avancerade och välplanerade städer, som Mohenjo-daro och Harappa, som byggdes med en rutnätsliknande layout, breda gator och tegelbyggnader i flera våningar. Städerna var också utrustade med olika sofistikerade infrastruktursystem, såsom ett välplanerat dräneringssystem, ett centraliserat system för vattenhantering och användning av enhetliga vikter och mått.


Induscivilisationen var mycket urbaniserad, och det uppskattas att över 5 miljoner människor bodde i denna civilisation. Trots dess storlek och komplexitet finns det fortfarande mycket som är okänt om denna civilisation, eftersom dess manus förblir okrypterad. Man tror att indusfolket använde ett skriftsystem som ännu inte har dechiffrerats, men man har hittat sigill med invecklade sniderier som tyder på ett högt utvecklat samhälle.


Induscivilisationen var ett sofistikerat samhälle, med en välutvecklad ekonomi baserad på handel och handel. Civilisationen hade ett väletablerat handelsnätverk som kopplade det till andra forntida civilisationer som Mesopotamien, Egypten och Centralasien. De handlade varor som textilier, ädelstenar och metaller och var kända för sin högkvalitativa keramik, smycken och metallarbete.


Religion var också en viktig aspekt av Indus civilisation. Civilisationen är känd för att ha haft en polyteistisk religion, med olika gudar och gudinnor som dyrkades, inklusive en modergudinna, en gud med hornen på en tjur och en gudom som var en symbol för fertilitet. Civilisationen hade också religiösa ceremonier och ritualer, vilket framgår av närvaron av eldaltare och badplattformar vid många av deras bosättningar.


Induscivilisationen försvann runt 1900 f.Kr., och orsakerna till dess kollaps är inte helt klarlagda. Vissa teorier tyder på att klimatförändringar, en nedgång i handeln eller invasion från utomstående kan ha varit faktorer. Oavsett orsaken hade Indus-civilisationen en djupgående inverkan på den antika världen och fortsätter att fascinera och inspirera människor idag.


Sammanfattningsvis var Indus-civilisationen ett mycket avancerat och sofistikerat samhälle som blomstrade mellan 2600 f.Kr. och 1900 f.Kr. Med sina välplanerade städer, sofistikerade infrastruktur och välutvecklade ekonomi förblir Indus-civilisationen en viktig och fascinerande del av världshistorien.


Källor:


•A History of World Societies av John P Mckay m.flera.

World History (A new perspective) av Clive Ponting

Perspektiv på historien av Lars, Hans och Örjan Nyström

S.O Historiaämnesbok av Elisabeth Ivansson, Robert Sandberg och Mattias Tordai

Alla tiders historia Maxi - Hans Almgren, Börje Bergström, Arne Löwgren

So - rummet av Robert de Vries och Hans Thorbjörnsson


67 visningar

Comments


bottom of page