top of page

Holomodor - Den gigantiska svältkatastrofen


Holodomor var en mänsklig hungersnöd som ägde rum i Sovjet-Ukraina 1932-1933. Det var en katastrofal händelse som resulterade i miljontals dödsfall, och det anses allmänt vara ett folkmord.


Orsaker till Holodomor


Holodomor orsakades av en kombination av faktorer, inklusive sovjetisk politik och naturkatastrofer. 1929 införde Sovjetunionen en kollektiviseringspolitik, som tvingade bönder att ge upp sina privata gårdar och arbeta på stora kollektivjordbruk. Denna politik genomfördes i Ukraina 1930, och den möttes av motstånd från det ukrainska folket. Som svar började den sovjetiska regeringen att konfiskera spannmål från ukrainska bönder, vilket ledde till omfattande livsmedelsbrist.


Situationen förvärrades av en rad naturkatastrofer, inklusive en torka 1932, som allvarligt påverkade skördarna. Trots svälten fortsatte den sovjetiska regeringen att exportera spannmål från Ukraina till andra delar av Sovjetunionen och utomlands.


Konsekvenser


Holodomor fick förödande konsekvenser för folket i Ukraina. Det uppskattas att mellan 3-7 miljoner människor dog till följd av hungersnöden, och majoriteten av offren var ukrainska bönder. Hungersnöden hade också långsiktiga effekter på den ukrainska befolkningen, inklusive en nedgång i befolkningstillväxt och en ökning av dödligheten.


Holodomor hade också betydande politiska och kulturella konsekvenser. Det var ett medvetet försök från den sovjetiska regeringen att undertrycka ukrainsk nationalism och motstånd mot kollektivisering. Hungersnöden användes som ett skräckverktyg för att bryta andan hos det ukrainska folket och tvinga dem att anpassa sig till den sovjetiska politiken.


Internationellt erkännande


Under många år ignorerades eller förnekades Holodomor av den sovjetiska regeringen och det internationella samfundet. Men under de senaste åren har det ökat erkännandet av hungersnöden som ett folkmord. 2006 erkände den ukrainska regeringen officiellt Holodomor som ett folkmord, och flera andra länder, inklusive Kanada, Australien och USA, har gjort detsamma.


Slutsats


Holodomor var en tragisk och förödande händelse som hade en djupgående inverkan på det ukrainska folket. Det orsakades av en kombination av sovjetisk politik och naturkatastrofer, och det resulterade i miljontals dödsfall. Hungersnöden användes som ett skräckverktyg för att undertrycka ukrainskt motstånd mot sovjetisk politik och för att bryta andan hos det ukrainska folket. Trots många år av förnekelse och okunnighet erkänns Holodomor nu som ett folkmord av många länder runt om i världen.


Källor:


Robert Conquest. Sorgens skörd: sovjetisk kollektivisering och terrorsvält. Oxford University Press, 1986.

Anne Applebaum. Röd hungersnöd: Stalins krig mot Ukraina. Doubleday, 2017.

Ukraina 1932-1933: Folkmord av hungersnöd. Undersökningskommission om hungersnöden 1932-1933 i Ukraina. Toronto: University of Toronto Press, 1986.

7 visningar

Comentários


bottom of page