top of page

Erwin Rommel - Ökenräven


Erwin Rommel, även känd som "Ökenräven", var en tysk general under andra världskriget. Han föddes den 15 november 1891 i Heidenheim an der Brenz, kungariket Württemberg, tyska riket och dog den 14 oktober 1944 i Herrlingen, Tyskland.


Rommel är känd för sin taktik som befälhavare i Afrika Korps, en tysk enhet som skickades till Nordafrika för att slåss mot britterna i Western Desert Campaign. Han fick snabbt ett rykte för sin innovativa och aggressiva taktik, och hans motstånd mot Hitler och inblandning i den misslyckade komplotten att mörda honom har ökat hans mystik.


Rommels tidiga militära karriär började 1910 när han gick med i den tyska armén som kadett. Han stred i första världskriget och skadades flera gånger. Efter kriget stannade Rommel kvar i armén och steg så småningom till överstelöjtnant.


1941 fick Rommel befälet över Afrika Korps, en enhet som skickades till Nordafrika för att stödja den italienska armén i dess kamp mot britterna. Trots att han var i undertal, gav Rommels innovativa taktik och aggressiva inställning honom snabbt ett rykte som en formidabel befälhavare. Han ledde Afrika Korps i en serie segrar mot britterna, inklusive erövringen av Tobruk och slaget vid Gazala.


Men trots hans tidiga framgångar förändrades Rommels förmögenheter när krigets ström började vända sig mot axelmakterna. 1942 hade britterna inlett en motoffensiv och Rommel tvingades dra sig tillbaka. Han besegrades så småningom i slaget vid El Alamein, och Afrikakorpsen tvingades dra sig tillbaka från Nordafrika.


Sammanfattningsvis var Erwin Rommel en legendarisk tysk general under andra världskriget, känd för sin innovativa taktik och aggressiva inställning som befälhavare för Afrikakorpsen i Nordafrika. Trots sina militära motgångar är han fortfarande en populär figur i Tyskland och är ihågkommen för sitt motstånd mot Hitler och inblandning i den misslyckade komplotten att mörda honom.


Källor:


Rommel, Erwin. The Rommel Papers. London: Collins, 1953.

Sheffield, Gary. Rommel. New York: HarperCollins, 2003.

Macksey, Kenneth. Rommel: Ökenräven. New York: Dial Press, 1971.

"Erwin Rommel." Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., www.britannica.com/biography/Erwin-Rommel.


Trots sina militära motgångar förblev Rommel en populär figur i Tyskland. Hans motstånd mot Hitler och inblandning i den misslyckade komplotten att mörda honom har ökat hans mystik, och han har varit föremål för många böcker och filmer.

19 visningar

Comentários


bottom of page