top of page

Ernst Röhm - Hitlers vän och fiende


Ernst Röhm var en framstående figur i det tidiga nazistpartiet och spelade en betydande roll i Adolf Hitlers framväxt. Han föddes den 28 november 1887 i München, Tyskland. Röhm var en tysk arméofficer som blev en nyckelmedlem i det nazistiska partiet och var avgörande för skapandet av den paramilitära organisationen Sturmabteilung (SA), även känd som Brownshirts. Denna uppsats kommer att diskutera Röhms liv och bidrag till nazistpartiet, såväl som hans kontroversiella relationer och slutliga undergång.


Röhms tidiga liv och militära karriär började 1906 när han gick med i den tyska armén. Han tjänstgjorde i första världskriget som officer och belönades med järnkorset. Efter kriget engagerade sig Röhm i högerpolitiken och gick med i olika nationalistiska grupper och paramilitära organisationer. Han gick med i nazistpartiet 1920 och blev en av dess tidigaste medlemmar.


1923 deltog Röhm i Hitlers misslyckade Beer Hall Putsch, ett försök att störta den bayerska regeringen. Efter den misslyckade kuppen greps Röhm och sattes i fängelse. Medan han satt i fängelse fortsatte han att arbeta för nazistpartiet, och efter frigivningen 1924 blev han ledare för SA.


SA var en paramilitär organisation som spelade en betydande roll i nazistpartiets uppgång till makten. Röhms ledning av SA var avgörande för att organisera och träna gruppens medlemmar, som var kända för sin våldsamma taktik och gatustrider. SA hjälpte till att skrämma och undertrycka nazistpartiets politiska motståndare, och dess medlemmar användes ofta som Hitlers personliga livvakter.


Röhms ledning av SA var dock inte utan kontroverser. Han var känd för sin flamboyanta livsstil och öppna homosexualitet, vilket ställde honom i strid med några av de mer konservativa medlemmarna i nazistpartiet. Hitler själv var känd för att vara obekväm med Röhms livsstil men såg honom som en användbar allierad för att bygga upp nazistpartiets makt.


1934 vände Hitler sig mot Röhm och använde de långa knivarnas natt, en utrensning av politiska motståndare, för att eliminera honom och andra medlemmar i SA. Röhm greps och avrättades den 30 juni 1934 under utrensningen. De långa knivarnas natt befäste Hitlers kontroll över nazistpartiet och banade väg för hans konsolidering av makten i Tyskland.


Röhms liv och bidrag till nazistpartiet är fortfarande kontroversiellt. Vissa historiker hävdar att han var en viktig faktor i partiets tidiga framgång och var avgörande för att bygga dess paramilitära styrka. Andra pekar på hans kontroversiella personliga liv och hävdar att hans undergång i slutändan var oundviklig.


Källor:


Kershaw, I. (1998). Hitler, 1889-1936: Hybris. New York: W.W. Norton.


Longerich, P. (2010). Heinrich Himmler: Ett liv. Oxford: Oxford University Press.


Evans, R.J. (2005). Det tredje riket vid makten. New York: Penguin Press.


Bullock, A. (1991). Hitler och Stalin: Parallella liv. New York: Vintage Books.


Shirer, W.L. (1960). Tredje rikets uppgång och fall. New York: Simon & Schuster.

14 visningar

Comments


bottom of page