top of page

Drottning Victoria - Den kända brittiska drottningen


Drottning Victoria var den längst regerande monarken i brittisk historia, och regerade från 1837 till sin död 1901. Hon övervakade en period av betydande sociala, ekonomiska och politiska förändringar i Storbritannien, såväl som expansionen av det brittiska imperiet. Hennes regeringstid markerade övergången från den georgiska eran till den viktorianska eran, och hennes namn har blivit synonymt med den tidsperiod då hon regerade.


Tidigt liv och utbildning:


Victoria föddes den 24 maj 1819 på Kensington Palace i London. Hon var dotter till prins Edward, hertig av Kent, och prinsessan Victoria av Saxe-Coburg-Saalfeld. Hennes pappa dog när hon var bara åtta månader gammal och lämnade sin mamma att uppfostra henne ensam. Victoria växte upp isolerat, borta från allmänhetens ögon, och utbildades hemma av en rad lärare.


Tillträde till tronen:


När Victorias farbror, kung Vilhelm IV, dog 1837, blev hon drottning vid 18 års ålder. Hennes regeringstid började under stor spänning, eftersom hon var den första kvinnliga monarken sedan drottning Anne, som hade dött 1714. Victorias kröning ägde rum den 28 juni 1838 och var en storslagen affär som firades i hela landet.


Äktenskap och familj:


1840 gifte Victoria sig med sin första kusin, prins Albert av Saxe-Coburg och Gotha. Paret fick nio barn tillsammans, och deras lyckliga äktenskap var en källa till stabilitet under hela Victorias regeringstid. Prins Albert spelade en aktiv roll i det offentliga livet, främjade kulturella och utbildningsinitiativ och kämpade för sociala ändamål som avskaffandet av slaveriet.


Expansion av det brittiska imperiet:


Under Victorias regeringstid expanderade det brittiska imperiet snabbt. Koloniseringen av Australien och Nya Zeeland, annekteringen av Hong Kong och förvärvet av territorier i Afrika och Asien var alla en del av Storbritanniens imperialistiska ambitioner. Victoria var en stolt imperialist och såg imperiets expansion som ett sätt att främja brittisk kultur och värderingar.


Inrikespolitik:


Victorias regeringstid såg betydande sociala och ekonomiska förändringar i Storbritannien. Den industriella revolutionen medförde ny teknik och industrier, och medelklassens tillväxt ledde till utvidgningen av politiska rättigheter. Victorias regering genomförde olika reformer, inklusive avskaffandet av slaveriet, förbättringen av arbetsförhållandena och upprättandet av ett offentligt hälsosystem.


Senare i livet:


Victorias senare år präglades av förlusten av sin man, prins Albert, 1861. Hon gick in i djup sorg och drog sig tillbaka från det offentliga livet i flera år. Men hon fortsatte att regera fram till sin död 1901, vilket gjorde henne till den längst regerande monarken i brittisk historia. Hennes arv som en symbol för den viktorianska eran består än i dag.


Källor:


"Drottning Victoria." Biography.com, A&E Networks Television, 28 april 2017, https://www.biography.com/royalty/queen-victoria.


"Drottning Victoria." History.com, A&E Television Networks, 12 december 2017, https://www.history.com/topics/british-history/queen-victoria.


"Drottning Victoria." Kungafamiljen, Kungahuset, https://www.royal.uk/queen-victoria.


Weinreb, Ben, et al. London Encyclopaedia. Macmillan, 2008.

32 visningar

Comments


bottom of page