top of page

Den förbjudna staden


Den förbjudna staden, även känd som Palace Museum, är ett av Kinas mest ikoniska landmärken och ett bevis på dess kejserliga förflutna. Den förbjudna staden, som ligger i hjärtat av Peking, fungerade som hem för Kinas kejsare och deras hushåll i nästan 500 år, från tidigt 1400-tal till början av 1900-talet. Idag är det en populär turistattraktion som drar miljontals besökare varje år som kommer för att förundras över dess storhet och lära sig om Kinas rika historia.


Byggandet av den förbjudna staden började 1406, under Yongle-kejsaren av Ming-dynastin. Kejsaren beordrade byggandet av ett nytt palatskomplex för att tjäna som hans bostad och säte för den kejserliga makten. Platsen var noggrant utvald för sin gynnsamma feng shui, med palatskomplexet byggt på en nord-sydlig axel och i linje med kardinalriktningarna.


Den förbjudna staden täcker ett område på 72 hektar och innehåller mer än 980 byggnader, inklusive palats, hallar, paviljonger och gårdar. Komplexet är omgivet av en vallgrav och en 10 meter hög mur, som symboliserar kejsarens makt och auktoritet.


Den förbjudna staden var förbjuden för vanliga medborgare i århundraden, därav dess namn. Endast medlemmar av den kejserliga familjen, hovtjänstemän och särskilt inbjudna gäster fick komma in. Gemensamma människor som ertappades med intrång straffades hårt, ibland till och med med döden. Idag är den förbjudna staden öppen för allmänheten och är en UNESCO: s världsarvslista.


Den förbjudna staden är känd för sin fantastiska arkitektur, invecklade sniderier och rikt dekorerade interiörer. Varje byggnad och rum är dekorerad med intrikata mönster och symboliska motiv, från drakar och fenixar till lotusblommor och fladdermöss. Färgerna som används i dekorationerna är också symboliska, där rött representerar lycka och välstånd, och gult symboliserar kejsarens högsta makt.


Palace Museum är hem för många ovärderliga artefakter och konstverk, inklusive antika bronser, keramik, jadesniderier, kalligrafi och målningar. En av de mest berömda bitarna är 1300-talets vitjadeskärning av en kål, som anses vara ett mästerverk av kinesisk konst. Andra anmärkningsvärda artefakter inkluderar de kejserliga troner, dräkter och ceremoniella föremål som används av kejsarna och deras familjer.


Den förbjudna staden har också spelat en betydande roll i kinesisk historia. Det var platsen för många politiska och kulturella evenemang, från påkostade kejserliga bröllop och kröningar till viktiga statliga ceremonier och möten. Det var också maktens centrum under några av Kinas mest turbulenta perioder, inklusive Ming-Qing-övergången och Boxerupproret.


Idag är den förbjudna staden en av Kinas mest populära turistattraktioner, med miljontals besökare från hela världen som kommer för att se dess storhet och lära sig om Kinas rika historia. Slottsmuseet arbetar också med att bevara och skydda platsen för kommande generationer, med pågående restaurerings- och bevarandeinsatser.


Källor:


"Förbjudna staden." UNESCO:s världsarvscenter, whc.unesco.org/en/list/439.


"Förbjudna staden." Palace Museum, www.dpm.org.cn/www_oldweb/English/homepage.htm.


"Palatsmuseet." China.org.cn, www.china.org.cn/english/features/atam/115131.htm.


"Förbjudna staden." Encyclopædia Britannica, www.britannica.com/topic/Forbidden-City.

27 visningar

Commenti


bottom of page