top of page

Dag Hammarskjöld


Dag Hammarskjöld var en svensk diplomat och FN:s andre generalsekreterare, tjänstgjorde från 1953 till sin död 1961. Han anses allmänt vara en av 1900-talets största statsmän, och hans arv fortsätter att påverka internationella relationer och fredsbevarande ansträngningar än i dag.


Hammarskjöld föddes i Sverige 1905 och studerade vid Uppsala universitet innan han påbörjade en karriär inom den svenska utrikesförvaltningen. Han utsågs till Sveriges vice utrikesminister 1948 och tjänstgjorde i denna egenskap fram till 1953, då han valdes till FN:s generalsekreterare.


Hammarskjölds tid som generalsekreterare präglades av ett antal betydande landvinningar. Han var avgörande för att upprätta FN:s nödstyrka (UNEF), den första fredsbevarande styrkan någonsin som inrättats av Förenta Nationerna. Han spelade också en nyckelroll i att lösa Suezkrisen 1956, och hjälpte till att förhandla fram en vapenvila mellan Israel och Egypten.


Utöver sina diplomatiska prestationer var Hammarskjöld också känd för sin andliga tro och sitt engagemang för att använda sin position för att främja fred och förståelse. Han var en hängiven kristen, och hans dagböcker, publicerade postumt som "Markings", avslöjar en djup känsla av ödmjukhet och ett engagemang för att tjäna andra.


Trots hans alltför tidiga död fortsätter Hammarskjölds arv att inspirera människor runt om i världen. Han tilldelades postumt Nobels fredspris 1961, och han är allmänt ihågkommen som en förkämpe för fred, rättvisa och mänsklig värdighet.


Källor:


Förenta nationerna. (2021). Dag Hammarskjöld. Hämtad 12 februari 2023 från https://www.un.org/en/leaders/secretarygeneral/daghammarskjold.shtml

Nobelpriset. (2021). Dag Hammarskjöld - Nobels fredspris 1961. Hämtad 12 februari 2023, från https://www.nobelprize.org/prizes/peace/1961/hammarskjold/biographical/

Hammarskjöld, D. (1964). Markeringar. New York, NY: Knopf.

8 visningar

Comments


bottom of page