top of page

Sveriges historia - 1300 talet till 1500 talet

Hej alla! Här kommer en kort version av den svenska historian från 1300 talet fram till 1500 talet.Bröderna bråkar om makten


Under 1300 talets början så så tog Magnus Ladulås son Birger Magnusson över tronen i Sverige. Birger hade två yngre bröder. Erik som var hertig av Södermanland och Valdemar som var hertig av Finland. De ville också styra landet och började därför att utmana Birger om makten. Birger gick med på att de fick ytterligare områden att styra över, men de var inte nöjda!


År 1306 så togs Birger tillfånga av sina bröder på Håtuna kungsgård i Uppland. Därefter fördes han sedan som fånge till Nyköpingshus i Nyköping. Denna händelse kallas för Håtunaleken. År 1308 släpptes han ur fångenskapen efter att ha tvingats avstå större delen av riket till sina bröder. Danmark och Norge såg nu chansen att anfalla Sverige som var försvagat. De vann och Sverige förlorade stora områden. Birger fick bli kung igen.


Birger bjöd in sina två bröder till en fest i Nyköping. Först festade dem, men sedan tog Birger dem till fånga. Detta brukar kallas för Nyköpingsgästabud. De dog båda två i fängelsehålan. Hertigarna Erik och Valdemars anhängare från hela landet samlades nu mot Birger. Efter långvariga strider under tvingades Birger lämna landet tillsammans med sin fru.


Ny kung – Magnus Eriksson

Magnus styrde Sverige i hela 44 år (8 juli 1319–15 februari 1364). Magnus startade två stycken korståg mot Ryssland (Novgorod) Ett år. 1348 och ett år. 1350. Man belägrade bl.a. en stad som hette Nöteborg och bönderna i trakten tvångsdöptes. De som vägrade halshöggs.


Magnus hade under hela sin tid vid makten, stora ekonomiska problem. Många svenska landskap var pantsatta till danskarna och tyskarna, vilket gav väldigt små skatteintäkter. Krigen och korstågen kostade mycket pengar och till slut tröttande såväl bönderna som adeln i Sverige på Magnus.


Albreckt av Mecklenburg

Därför ville man istället se Albreckt av Mecklenburg som ny kung av Sverige. I november 1363 ankom han med en stor här (armé) till Stockholm och hyllades av stadens borgare. Han valdes i februari 1364 vid Mora stenar till ny kung av Sverige.


Drottning Margareta och Kalmarunionen

Hon var gift med Danmarks och Norges kung – Håkan. Han dog år. 1387, så hon tog över

makten. Hon besegrade sedan Albrekt av Mecklenburg i strid. Efter det höll hon ett möte i Kalmar år. 1397! Där skapade man den s.k. Kalmarunionen. Köpenhamn blev huvudstad, eftersom det var Nordens folkrikaste och största stad.


Sonen Erik av Pommern

T og över efter att Margareta dött i pesten. han hade fått en riktigt bra utbildning. Han hade stora planer för det nya riket. hans drottning - Filippa av England fick Stort ansvar nämligen att ta hand om riket, medans Erik var borta på pilgrimsfärd till Jerusalem under 2 år.

Hon skötte affärerna, förhandlingarna och relationerna.


När Erik kom tillbaka så hamnade han i krig med Hansan - En mäktig tysk handelsallians (Sverige fick då brist på varor och mindre handel)

Erik lyckades inte besegra tyskarna i strid och krigen kostade massor med pengar.


År. 1434 blev det uppror i Sverige! Folket var missnöjda med de höga skatterna,

bristen på varor & att kungen var för lite i Sverige. Engelbrekt Engelbrektsson var ledaren för upproret!


Erik försökte att stoppa Engelbrekt, men flottan gick på grund. Förlorade till slut även Danmark som valde en ny kung. Erik blev därför istället pirat och ockuperade Gotland.


Maktkamp i Sverige

Engelbrekt blev dock mördad! Karl Knutsson (Bonde) tog då över befälet och blev Sveriges nya kung!


Svenskarna och speciellt adelsmännen var trött på krig så de avsätter Karl Knutsson och valde istället Danmarks nya kung Kristian den 1:a. Kristian I ville dock kriga i Tyskland och Sveriges bönder fick därför betala högre skatter!Uppror sker därför hela tiden i Sverige och flera upprorsmän och kungar lyckas att makten i Sverige.


Sten Sture

Danskarna ville dock inte släppa taget om Sverige så vi hamnar i krig med varandra flera gånger. Exmepelvis: Slaget vid Brunkeberg (Svenskarna besegrade då danskarna)

År. 1470 lyckas Sten sture ta makten i Sverige och landet blir någorlunda stabilt!


Men till slut besgerar danskarna Sverige. Sten Sture den yngre besegras av dnamarks nya konung Kristian den 2:e!


Danske Kristian den 2:e blir kung i Sverige

År. 1520 erövrar Kristian II Stockholm. Det blir en stor kröningsfest, där många blev lovade amnesti. På tredje dagen stängde Kristian portarna och startade sedan det kända Stockholms blodbad! Hur skall detta sluta?


Källor

—S.O – Seriens bok: Historia av Elisabeth Ivansson, Robert Sandberg och Mattias Torda

Perspektiv på historien av Lars, Hans och Örjan Nyström

Historisk dokumentär - Sveriges Historia av Martin Timell och Dick Harrison


Vill du istället lyssna på mig, istället för att läsa så rekommenderar jag denna föreläsning: https://www.youtube.com/watch?v=3RDP-trPvmU&t=1017s ( Sveriges historia - Från år 1300 till 1500 )


310 visningar

Comments


bottom of page